E.ON a deschis pana acum 11 statii de incarcare pe Autostrada electrica

E.ON Energie Romania a pus in functiune inca trei noi statii de incarcare rapida a autovehiculelor electrice, la Central Plaza – Universul Sanatatii Sf. Spiridon Bacau, benzinaria MOL din Sovata-Mures  si la benzinaria MOL Gheorgheni-Harghita. Numarul unitatilor instalate de companie a ajuns astfel la 11.

Cele trei statii de incarcare de la Bacau, Sovata si Gheorgheni au o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. In fiecare locatie este instalata cate o statie de tip fast charge 2×50 kW (curent continuu) + 1×43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare statie are minimum 2 locuri de parcare.

Initiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinantat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF,) prin care E.ON Energie Romania si-a propus sa instaleze, in total, 19 unitati de incarcare rapida a autovehiculelor, alte 21 urmand sa fie instalate de catre MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

Dan Morari, director general al E.ON Energie RomaniaPlanurile noastre anuntate in 2017 privind dezvoltarea unei retele nationale de incarcare a autovehiculelor electrice prind contur. Accesarile statiilor deja operationale ne arata ca suntem pe drumul cel bun in a oferi clientilor nostri o alternativa viabila si ecologica la vehiculele traditionale”, a declarat Dan Morari, Director General al E.ON Energie Romania.

Pusa in functiune in luna februarie, statia de incarcare de la Iasi a inregistrat cel mai mare numar de incarcari (104), fiind urmata de cele de la Adjud (61) si Suceava (43). Pana in luna octombrie E.ON isi propune sa finalizeze implementarea proiectului pe ruta Iasi – Gheorgheni – Tg. Mures (prin montarea statiei de incarcare in benzinaria MOL Tg. Mures din Str. 1 Decembrie 1989, nr.240), care va deveni astfel o “autostrada electrica” de care vor putea beneficia toti posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul avand asigurata infrastructura de incarcare pe intreg traseul. O alta “autostrada electrica”, care va lega municipiul Iasi de Bucuresti, se afla in plina dezvoltare, fiind instalate pana acum statii la Targu Frumos, Roman, Bacau si Adjud.

camelia-ene-ceo-country-chairman-al-mol-romania“Suntem foarte bucurosi ca alaturi de partenerii nostri facem progrese in ceea ce priveste implementarea proiectului NEXT-E. Din perspectiva MOL Romania implicarea noastra in proiect demonstreaza o data in plus dorinta de a ne diversifica si adapta oferta  in functie de nevoile clientilor nostri astfel incat sa devenim si sa ramanem prima optiune a acestora”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

 

Statiile sunt integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare. Acest sistem asigura supravegherea non-stop a respectivei unitati si are posibilitatea de a rezolva de la distanta eventualele incidente aparute in timpul incarcarilor. In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), ponderea autoturismelor “verzi“ (electrice si hibride) inmatriculate in Romania continua sa creasca, acestea ajungand sa detina, in primele sase luni din anul 2019, o cota de piata relativ importanta, respectiv 3,5% (anul trecut au avut o pondere de doar 2,4%), dupa ce, in luna iunie, acestea au inregistrat o cota de piata semnificativa (4,0%), ceea ce face ca aceasta categorie sa ajunga, pe ansamblul primului semestru, la o cota de 3,6%, comparabila cu cea a altor state dezvoltate din Europa. La finalul anului 2018, conform APIA, cresterea inregistrata pe segmentul automobilelor electrice (integral electrice si cele plug-in) a fost una semnificativa, +92,0% (987 unitati in 2018 fata de doar 514 unitati in 2017 adica, de cca. 2 ori mai multe comparativ cu 2017), in timp ce, pentru cele hibride, care au si un volum mai mare (3.585 unitati in 2018, fata de 2.244 unitati in 2017), se inregistreaza o crestere de +59,8%.

Reteaua pan-europeana NEXT-E va include 6 tari diferite, iar 40 de statii de incarcare electrica din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate in Romania si amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Tirgu Mures – Alba Iulia. Prin aceasta initiativa, infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice aferenta coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice din Romania, facilitand transportul rutier cu emisii reduse de CO2 si impact redus asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.