CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

E.ON România continuă să susțină și în acest an proiectele Asociației Zi de Bine

E.ON România continuă să susțină și în acest an proiectele Asociației Zi de Bine, primul dintre acestea fiind dedicat tinerilor și adolescenților dependenți de droguri. Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acesta fiind cel mai consumat drog în România la ora actuală.

Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicție foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate și totuși, în România, capitolul prevenție și tratament nu este încă bine dezvoltat. În acest context îngrijorător, Asociația Zi de Bine amenajează, în parteneriat public-privat, Centrul medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții. C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung, un spațiu sigur și modern unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie gândite pentru ei de specialiști în domeniu, de reconectare cu familiile lor, de ergoterapie, sport și art-terapie și unde să poată reveni oricând au nevoie.

Noul spațiu va fi dezvoltat în Școala Sanatorială a Spitalului de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanță de București. De asemenea, asociația va renova două saloane, cu baie proprie, cu un total de 14 locuri, unul pentru băieți și unul pentru fete. Amenajarea locului va fi făcută așa încât să nu amintească de spațiile rigide de spital și să încurajeze recuperarea tinerilor.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

Prin această inițiativă, dorim să creăm un centru care să fie perceput ca un refugiu, un loc de regăsire și vindecare pentru tinerii care se confruntă cu adicții. Ne propunem să estompăm asocierea cu atmosfera unui spital și să ne asigurăm că mediul oferă siguranță, intimitate și susținere pentru fiecare pacient. Sperăm că acest proiect va aduce schimbări pozitive în viețile tinerilor și adolescenților și să reprezinte pentru ei un nou început”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

 De la Spitalul de Psihiatrie Voila, doar în anul 2023 s-au externat 9.454 de pacienți, dintre care 698 au fost copii. În cadrul spitalului se află în total 26 de medici psihiatri, însă doar 4 psihiatri de copii și adolescenți. Deși în structura spitalului există și compartiment de terapie ocupațională, prin care se desfășoară integrat, pe spital, terapii ocupaționale care cuprind ore de meloterapie, ateliere de art-terapie și lucru manual, activități fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice și umane pentru un program dedicat copiilor, cu atât mai puțin cu specializare pe adicție. Noul spațiu va fi dedicat tratării tinerilor cu adicții, dar va reprezenta și un loc sigur de informare și prevenire a acestui fenomen.

 Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de Psihiatrie și Psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.

Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Totodată, adolescenții nu au răbdare pentru formele obișnuite de psihoterapie. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei. 

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.