E.ON: Romanii privesc cu optimism progresele catre utilizarea energiei din surse regenerabile

Unde se plaseaza Romania in tranzitia catre resursele regenerabileE.ON si Kantar EMNID au realizat un sondaj referitor la perceptia europenilor in ceea ce priveste nivelul de reusita atins pana acum in tranzitia catre sursele de energie prietenoase cu mediul.

Respondentii inclusi in studiu au fost intrebati cum apreciaza ca s-au miscat lucrurile in propria tara, dar si despre cum percep progresele inregistrate de alte tari. Astfel, intrebati despre parerea lor referitoare la progresele Romaniei in aceasta tranzitie catre sursele regenerabile de energie, respondentii din alte tari cred ca tara noastra a parcurs abia o treime din drum. De cealalta parte, intrebati despre cum vad progresele din propria tara, romanii participanti la studiu considera ca Romania a parcurs deja 40,5% din aceasta tranzitie.

Respondentii britanici privesc si ei cu incredere tranzitia Romaniei catre sursele “verzi”, apreciind ca am parcurs peste 40% din drum. In schimb, din punctul de vedere al respondentilor din Turcia, Romania a facut progrese serioase la acest capitol. Acestia ne crediteaza cu un avans de 56,7%. Pentru Romania, aceasta cifra este cel mai bun rezultat din intregul sondaj.

Danezii considera ca Romania abia a parcurs 25,1% din lungul proces al tranzitiei pietei de energie, in timp de germanii, rezervati si ei, estimeaza ca am bifat undeva la 26% in drumul catre energia din resurse regenerabile.

Germanii sunt mai pesimisti cand vine vorba sa se autoevalueze. In medie, respondentii din celelalte state europene cred ca tranzitia energetica a Germaniei este aproximativ 65% completa, in timp ce germanii insisi considera ca au parcurs abia jumatate din drum.

Dar cum vad romanii progresele facute de celelalte tari care s-au angajat in acest proces? Cei chestionati au situat pe primul loc Suedia, considerand ca tranzitia pietei de energie suedeze catre utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completa. Germania este plasata pe locul al doilea cu doar 0,2 puncte procentuale in urma Suediei, urmata de Danemarca cu 73,1%.

La o medie europeana, Suedia, Danemarca si Germania au ocupat primele trei pozitii in clasamentul celor mai avansate tari in procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franta, Italia, Cehia si Ungaria, in timp ce Turcia si Romania sunt ultimele clasate.

Rezultatele sondajului fac parte din studiul “Living in Europe”, pentru care E.ON si KantarEMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Romania, Suedia, Turcia si Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.