Eco-Rom Ambalaje a reciclat tone de doze de aluminiu si PET-uri

Eco-Rom Ambalaje a reciclat anul trecut 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de producatorii si importatorii din Romania (651.126 tone), cu 12% mai mult fata de anul anterior. Astfel, cantitatile reciclate au depasit cu 6 procente obligatia globala de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%. Totodata, trebuie spus ca perioada initiala negociata cu institutiile europene pentru atingerea obligatiei de 55% reciclare a fost anul 2013, astfel ca Romania a devansat cu un an acest termen. Practic, anul 2012 incheie perioada de tranzitie pe care tara noastra a avut-o la dispozitie pentru a atinge un nivel de reciclare al deseurilor de ambalaje similar cu celelate state membre.

„Cresterea cantitatii de deseuri reciclate se datoreaza, in principal, interesului manifestat de companiile autohtone pentru realizarea unui sistem coerent si eficient de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, capabil sa indeplineasca aceste obligatii prin dezvoltarea serviciilor de gestiune a deseurilor in scopul reciclarii. Pentru anul 2012, aceasta contributie s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decat anul precedent. Cresteri s-au inregistrat si in ceea ce priveste obiectivele legale pentru fiecare tip de material – plastic, sticla, metal, lemn si hartie – cu precadere pentru ambalajele primare generate in gospodarii”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Specialistii spun ca cea mai mare parte a deseurilor de ambalaje, respectiv 60%, este generata in locuinte. De aceea pentru a creste constant rata reciclarii, trebuie extins permanent accesul populatiei la serviciile de colectare selectiva a deseurilor. Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de Eco-Rom Ambalaje in anul 2005, in 14 localitati, numarul acestora crescand pana in anul 2012 pana la 402 localitati, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011. Acest lucru a presupus extinderea retelei de infrastructura necesara (containere si saci colorati) ceea ce a dus la o crestere a investitiilor de peste 40% fata de anul precedent. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia tarii (adica circa 8,8 milioane de romani) au acces la sistemul de colectare selectiva, prin cele 18.590 de pubele colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Pentru anul 2013, Eco-Rom Ambalaje si-a propus consolidarea serviciilor in toate locatiile in care sustine proiecte de colectare selectiva. Verificarea criteriilor de performanta, alaturi de partenerii locali – administratia locala si operatorii de salubritate desemnati –, precum si educarea unui numar cat mai mare de romani raman obiective esentiale. Toate acestea au drept scop final cresterea participarii populatiei la sistem si, implicit, cresterea cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate selectiv.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.