Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

Eco-Rom Ambalaje: Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”

Eco Rom Ambalaje- Colectare separata_Sf GheorgheTrei  dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. Acestea sunt: Zalau, Sfantu Gheorghe si Ploiesti. Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem. Serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje de la populatie s-a extins la nivel national, fapt confirmat de romani: 64% dintre acestia declarau la inceputul anului ca au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decat acum patru ani (sondaj national IMAS 2011 si 2015). Nivelul de acces la acest serviciu se mentine totusi scazut, avand inFurt deseuri_Ploiesti vedere ca pana la finalul anului toti romanii trebuie sa poata separa deseurile de ambalaje.

“Odata cu dezvoltarea serviciului, s-au extins si o serie de practici care au un impact negativ asupra intreg sistemului. In 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. In acelasi timp, furtul deseurilor din containerele speciale – mai ales a deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata, PET-uri si dozele de aluminiu – cauzeaza pierderea investitiilor, devierea deseurilor de la circuitul normal de reciclare si demotivarea populatiei.”, spun reprezentantii Eco-Rom Ambalaje.

Zalau – lider in cantitatile reciclate/locuitor
In municipiul Zalau, fiecare locuitor colecteaza separat aproximativ 1 kg de deseuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decat media cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate separat in Romania. (conform studiului de analiza a compozitiei deseului menajer in Romania, realizat de Eco-Rom Ambalaje, o persoana din mediul urban colecteaza separat 0,4 kg de deseuri de ambalaje/luna).
Sfantu Gheorghe – performanta in calitate
In municipiul Sfantu Gheorghe, deseurile de ambalaje sunt depuse separat corect in containerele colorate in proportie de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au inteles importanta colectarii separate si nu amesteca deseurile reciclabile cu alte tipuri de deseuri. Containerele speciale sunt situate in apropierea locuintelor si au un aspect ingrijit.
In 2014, in municipiu au fost colectate separat si reciclate aproximativ 750 tone de deseuri de ambalaje, de 7 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului de colectare separata.
Ploiesti – stop furtului de deseuri reciclabile
Municipiul Ploiesti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deseurilor reciclabile din containere si este printre primele orase din tara care au luat masuri de sanctionare a acestuia. In 2014, in municipiul Ploiesti au fost realizate 57 de sesizari catre Politia Locala privind furtul deseurilor din sistemele de colectare publice si 3.4 tone de deseuri de ambalaje au fost confiscate si reintroduse in circuitul normal de reciclare.
In cele trei localitati, trei sferturi din infrastructura de colectare separata este pusa la dispozitia populatiei prin investitiile realizate de Eco-Rom Ambalaje, restul fiind investitii locale sau provenite din fondurile dedicate ale Uniunii Europene.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR CAFE

Cum cel mai bine se invata din exemple concrete, apreciem ca este important sa comunicam si sa impartasim ceea ce facem, proiectele noastre, modul...

Featured

Kaufland România a selectat cele 14 organizații neguvernamentale care vor primi finanțare în valoare totală de peste 2.245.500 lei, in cadrul celui de-al doilea...

Featured

Sistemul Coca-Cola in Romania (Coca-Cola HBC Romania si Coca-Cola Romania)  a lansat  Meniul Faptelor Bune, cu scopul de a ajuta cat mai multe persoane...

Featured

PENNY a inaugurat, alături de Habitat for Humanity, Centrul Comunitar din Buftea, un spațiu ce va funcționa ca un after-school și va deservi două...