EGGER: INTERVIU – Alina Chifan: „Tot ceea ce ține de managementul mediului și al energiei, începe cu tehnologii de ultimă generație”

EGGER a investit peste 1 milion de Euro în anul 2023 pentru derularea proiectelor CSR, și peste 6 milioane de Euro în cei 15 ani de activitate în România. Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, la Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajați. La Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit peste 570 milioane Euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți, într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație. Pentru a afla mai multe despre politica de sustenabilitate a companiei și inițiativele de responsabilitate socială ale EGGER am stat de vorbă cu Alina Chifan, Director Comercial al EGGER România.(Foto)

  • Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în acest moment în ceea ce privește direcția spre sustenabilitate a companiei?

 Asigurarea unui management sustenabil reprezintă o activitate esențială pentru EGGER, fabrica de la Rădăuți fiind una dintre cele mai mari investiții greenfield din România, cu peste 570 milioane de Euro investite până în prezent. Totuși, vorbim, în același timp, despre o activitate și complexă, în special în industria prelaucrării lemnului. Una dintre activitățile care implică o atenție mai ridicată este asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil. EGGER colaborează doar cu furnizori autorizați și responsabili, care devin parteneri în obiectivul nostru de a reduce amprenta de carbon asociată cu transportul materiilor prime.
O altă provocare care poate fi menționată aici este nevoia de educație și conștientizare în rândul diverselor companii pentru a adopta practici de reciclare a lemnului. Educația joacă un rol esențial în schimbarea comportamentelor și adoptarea unor practici aliniate obiectivelor de mediu.

  •  Cum reușește EGGER să reducă deșeurile generate în procesul de producție și să maximizeze utilizarea resurselor naturale?

Economia circulară este parte din misiunea noastră, prin urmare, am implementat un proces de producție care se bazează pe cicluri închise, ceea ce înseamnă că volumul deșeurilor produse este minimizat considerabil în cadrul activității fabricii EGGER. Trebuie subliniat, în primul rând, faptul că deșeurile apar în principal în timpul etapelor de finisare și de eliminare a marginilor, precum și în timpul mentenanței instalațiilor noastre.

În activitatea noastră, avem grijă ca toate deșeurile de lemn generate în procesele de producție să fie colectate și sortate pentru a fi reutilizate, ulterior, în producție.
Atunci când reciclarea acestor materiale nu mai este posibilă din motive de calitate, le utilizăm pentru a produce energie electrică și termică în propria noastră centrală pe biomasă. Această abordare nu numai că reduce deșeurile, dar contribuie și la producerea de energie regenerabilă, consolidând angajamentul nostru față de practici sustenabile. Un procent de 79% din necesarul nostru de combustibile este din surse regenerabile.  

De asemenea, fabrica noastră este certificată conform standardului ISO 14001, ceea ce atestă că gestionăm impactul deșeurilor printr-o abordare exhaustivă, care ia în considerare toți pașii importanți: de la producție, până la finalul ciclului de viață al produselor noastre. Acest standard implică, în egală măsură, evaluarea continuă și îmbunătățirea proceselor noastre pentru a minimiza impactul asupra mediului. Mai mult decât atât, deșeurile noastre sunt predate exclusiv companiilor de valorificare certificate, activitate verificată anual în cadrul auditurilor. Acest lucru confirmă faptul că gestionarea deșeurilor este realizată în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și responsabilitate.
Ne-am stabilit un obiectiv strategic de a reduce volumul specific de deșeuri menajere cu 10% până în 2025, cifră raportată la anul 2018.

  • De curând ați devenit cel mai mare colector si reciclator de lemn uzat din Romania. Puteți să ne detaliați cum funcționează procesul de colectare și reciclare a lemnului uzat la EGGER și care sunt beneficiile ecologice ale acestuia?

Așa cum am menționat, economia circulară este un pilon important pentru EGGER, drept urmare compania desfășoară cea mai mare activitate de reciclare a lemnului uzat din România. Concret, investiția în activitatea de reciclare din România se ridică la peste 20 de milioane de euro, ceea ce transformă compania în unul dintre cei mai mari reciclatori din țară. În cei 11 ani de colectare a fost folosită în producție o cantitate de peste 767.000 de tone de lemn provenit din deșeuri.

Pentru producția de plăci de PAL, EGGER utilizează  o cantitate semnificativă de materii prime secundare, adică reciclate. Peste 88% din materia primă folosită este reprezentată de co-produse și lemn reciclat. Co-produsele sunt materialele secundare care sunt rezultate în procesul de fabricație, dar care nu sunt produsul principal vizat – de exemplu, rumegușul și alte resturi.
În fabrica noastră din Rădăuți gestionăm și reutilizăm o varietate de materiale rezultate din prelucrarea lemnului. Printre acestea se numără așchiile de lemn, rumegușul și lemnul mărunțit. Aceste produse secundare sunt integral colectate și reintroduse în procesele noastre de producție, contribuind la minimizarea deșeurilor și la utilizarea eficientă a resurselor.
De asemenea, reutilizăm deșeurile din industria mobilei. Acestea includ rebuturi de la clienți, piese de mobilier care nu mai pot fi folosite ca materie primă în forma lor actuală.
Pe lângă aceste materiale, refolosim și materiale utilizate și eliminate de către clientul final, cum ar fi cutii de transport din lemn masiv, paleți, lemn netratat de la șantiere, panouri, uși de interior și parchet. Vorbim, așadar, despre lemn reciclat pre- și post-consumator, care este colectat prin cele cinci centre Timberpak de colectare a deșeurilor din lemn din țară, situate în București, Cluj-Napoca, Arad și Brașov.

EGGER se asigură că materialul reciclat este achiziționat doar de la companii specializate și autorizate, garantând astfel calitatea și conformitatea acestuia. Toate deșeurile de lemn generate în procesele noastre de producție sunt colectate, depozitate și sortate pentru a fi reutilizate în procesele de producție.

Romanian ESG Summit

După recepționarea deșeurilor de lemn, acestea sunt prelucrate și utilizate pentru producția de PAL, asigurând astfel o utilizare circulară a resurselor. Această practică nu doar că reduce cantitatea de deșeuri, dar și contribuie la sustenabilitatea proceselor noastre de producție și la reducerea amprentei de carbon.

  • În ce mod se asigură EGGER că toate produsele sale, precum plăcile de PAL și OSB, sunt realizate într-un mod sustenabil și ecologic?

În managementul sustenabilității, EGGER își concentrează activitatea asupra a trei piloni principali. Primul pilon se referă la responsabilitatea produselor. Aici, trebuie menționat faptul că toate produsele EGGER dețin declarații de mediu verificate și poartă eticheta ecologică. O astfel de declarație conține rezultatele unei evaluări a ciclului de viață al produsului, oferind date esențiale care permit clienților, designerilor și arhitecților să fie informați atunci când compară produsele. Declarațiile sunt verificate de Institut für Bauen und Umwelt din Berlin.

A doua componentă vizează producția sustenabilă. Pentru a răspunde cât mai bine cerințelor specifice, fabrica noastră din Rădăuți a elaborat un program propriu de management al energiei și mediului, cu obiective suplimentare specifice, pe lângă cele stabilite la nivel de Grup. Tehnologia utilizată de EGGER include cele mai noi și avansate echipamente. Pentru a valorifica la maxim potențialul lemnului ca materie primă, compania noastră aderă la conceptul de utilizare în cascadă, în care doar lemnul nereciclabil este folosit pentru obținerea energiei.

Datorită ciclurilor de producție închise, volumul deșeurilor este minimizat. Aceste deșeuri sunt generate în principal în timpul etapelor de finisare (de exemplu, laminare), eliminare a marginilor sau ambalare a pre-produselor furnizate, precum și în timpul lucrărilor de mentenanță a instalațiilor. Pentru a sprijini decuplarea de combustibilii fosili, promovăm concepte energetice integrate, care asigură cea mai mare eficiență și costuri reduse de producție a energiei.

Astfel, 79% din combustibilul pe care îl folosim provine din surse regenerabile, respectiv biomasă, utilizată în propria centrală din Rădăuți. În plus, mai mult de jumătate din necesarul energetic al platformei este asigurat din surse regenerabile, produse chiar în unitatea de la Rădăuți.

În fiecare an, ne străduim să îmbunătățim performanțele noastre prin reducerea amprentei de carbon și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Tot din perspectiva sustenabilității, trebuie să subliniem și faptul că fabrica EGGER din Rădăuți este conectată la rețeaua feroviară, ceea ce permite furnizarea materiei prime direct în curte. Astfel, ne asigurăm că este redus transportul rutier cu camioane.

Principiile pe care le aplicăm din această perspectivă sunt următoarele: oriunde este posibil din punct de vedere logistic și economic, folosim transportul feroviar și maritim, în special pentru transportul între fabricile din Grup și pe distanțe lungi.

  • Ce tehnologii și inovații a implementat EGGER pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce amprenta de carbon a fabricii din Rădăuți?

Tot ceea ce ține de managementul mediului și al energiei la EGGER începe cu tehnologii de ultimă generație. Fabrica noastră este echipată cu sisteme moderne de eliminare a apei uzate, protecție fonică, control al poluării aerului și ardere.
De asemenea, flota totală de vehicule electrice a crescut cu 11% față de 2020, incluzând atât motostivuitoare, cât și autovehicule. În 2021, am efectuat primele transporturi feroviare pentru achiziția de lemn dintr-o zonă inaccesibilă transportului rutier, respectiv Tulcea.

În plus, ne concentrăm pe extinderea infrastructurii pentru punctele de încărcare a mașinilor electrice destinate angajaților și vizitatorilor. De exemplu, în 2021, a fost instalat un punct de încărcare pentru mașinile electrice ale angajaților.

  • Puteți să ne vorbiți despre inițiativele de responsabilitate socială ale EGGER și cum acestea sprijină comunitățile locale din județele Suceava, Neamț și Botoșani?

EGGER a alocat peste 1 milion de euro în anul 2023 pentru derularea proiectelor CSR menite să sprijine comunitatea. În egală măsură, suntem bucuroși să putem afirma că în cei 15 ani de activitate în România, EGGER a dezvoltat proiecte de CSR în valoare totală de peste 6 milioane de euro. Principalele domenii în care au fost alocate fonduri sunt educația, sănătatea, bunăstarea oamenilor și sportul. Prin aceste proiecte, ne reafirmăm angajamentul față de dezvoltarea și bunăstarea comunității.

Proiectele dedicate educației au beneficiat de cele mai mari bugete, depășind în 2023 suma totală de 600.000 de Euro. Ne-am bucurat că am putut amenaja săli de clasă, cancelarii și terenuri de sport. Mii de elevi din județul Suceava vor avea acces la educație în condiții aliniate standardelor ridicate.

Sănătatea este, iarăși, un domeniu important pentru comunitatea noastră. Pentru a crește accesul populației la serviciile medicale, au fost investiți anul trecut peste 300.000 de Euro. Capacitatea de intervenție a echipajelor medicale de urgență a fost îmbunătățită prin achiziția a șase ventilatoare pentru ambulanțele din județul Suceava.

Această măsură a redus timpul de intervenție și a crescut șansele de supraviețuire ale pacienților care apelează la serviciile medicale de urgență. De asemenea, pentru a spori siguranța la incendii și pentru a sprijini echipele de intervenție, EGGER a finanțat achiziționarea a două autospeciale de stingere a incendiilor destinate comunelor Satu Mare și Volovăț.

Prin toate aceste proiecte sociale în care investim anual, ne respectăm misiunea de a susține și de a încuraja progresul și implicarea activă în comunitate. Suntem mândri de parteneriatele noastre și de impactul pozitiv asupra vieților oamenilor de lângă noi.

  • Care sunt planurile EGGER pentru a-și extinde inițiativele de sustenabilitate în următorii ani și ce obiective specifice aveți în vedere pentru piața din România?

EGGER se angajează să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră care au un impact negativ asupra climei, în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima și să atingă obiectivul Net Zero până în 2050. Acest lucru înseamnă că până în 2050, vom elimina emisiile care au un impact negativ asupra climei. Vom parcurge drumul până acolo în etape.

Vom aborda lucrurile pas cu pas și ne-am stabilit câteva repere ca obiective intermediare, până în 2030:

  •  vom reduce emisiile directe provenite de la fabricile noastre (Scope 1) cu cel puțin 30 %.
  •  vom reduce emisiile indirecte provenite din energia achiziționată (Scope 2) cu cel puțin 40 %.
  • vom reduce emisiile indirecte anterioare și posterioare (Scope 3) cu cel puțin 10 %.

Așadar, ne-am stabilit obiective ambițioase în ceea ce privește clima. Punerea acestora în practică necesită efort uriaș în multe domenii ale companiei noastre. În prima etapă, vom concretiza măsurile pentru reducerea emisiilor în domeniile Scope 1 și Scope 2 și le vom transpune în planuri de investiții și strategii de achiziție. Reducerea din Scope 3 va reprezenta o provocare deosebită. Aici se produce cea mai mare parte a emisiilor noastre, dar, în același timp, nu ne putem controla în mod direct lanțul valoric anterior și posterior. Prin urmare, vom colabora cu partenerii noștri de afaceri în vederea unor soluții tehnice, tehnologice și procesuale noi.

În ceea ce privește resursele și lanțul de aprovizionare, pentru piața din România ne propunem creșterea proporției de lemn reciclat la cel puțin 25% până în 2025 în producția de PAL.

În paralel, continuăm să ne extindem strategia prin deschiderea de noi centre de colectare a deșeurilor din lemn, pe lângă cele cinci deja existente.

Când vine vorba de mediul economic, obiectivele EGGER vizează: reducerea emisiilor specifice de gaze cu efect de seră cu 15% până în 2030 față de nivelul din 2018; reducerea consumului specific de energie cu 10% până în 2030 față de nivelul din 2018; reducerea deșeurilor specifice (deșeuri menajere) cu 10% până în 2025 față de nivelul din 2018.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.