CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

EGGER: INTERVIU cu Alina Chifan, Director Comercial

Noua Categorie AFACERI SUSTENABILE este un proiect editorial dezvoltat de echipa CSRmedia.ro, pentru a pune în valoare Strategiile, Campaniile/Proiectele și Politicile unora dintre cele mai sustenabile companii din țara noastră.
Prima ediție a Revistei a fost lansată în varianta Print în cadrul celei de-a 10 (ZECEA) ediții a Galei Romanian CSR Awards.
Rubrica online cuprinde Interviuri, Analize și Subiecte speciale dedicate domeniului Sustenabilității (campanii, proiecte, articole despre legislație, materiale realizate împreună cu specialiști sau consultanți în domeniu etc.) pentru a susține și impulsiona dezvoltarea acestui domeniu.

În continuare puteți citi un interviu cu  Alina Chifan, Director Comercial al companiei EGGER Romania.


– Care sunt cele mai cele mai importante repere și obiective asumate în domeniul Sustenabilității?

Începând cu 2021, la nivel de Grup EGGER și implicit la nivelul EGGER în România ne angajăm să promovăm toate cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă din Agenda ONU 2030, iar pentru cinci dintre ele acordăm o prioritate strategică ridicată.

În ceea ce privește resursele și lanțul de aprovizionare ne asumăm responsabilitatea și promovăm crearea de valoare regională și asigurarea de lemn din surse sustenabile.

Luăm în serios responsabilitatea socială. Promovăm condițiile de muncă decente, în siguranță pentru angajați mulțumiți și asigurăm o bună pregătire și diversitate. În cifre aceasta înseamnă:

 • zero accidente de muncă grave;
 • o rată de sănătate constantă, de cel puțin 97%;
 • oferirea către toți angajații a posibilității de screening pentru boli profesionale și motivarea participării lor la controale medicale preventive;
 • menținerea indicelui de atractivitate a angajatorului peste 70%;
 • creșterea cotei de femei în rândul angajaților din industrie și în funcții de conducere.

Asigurăm o producție prietenoasă cu mediul. Promovăm protejarea climei, o economie circulară și creșterea eficienței resurselor. Având ca reper consumul din 2018, ne propunem:

 • reducerea emisiilor specifice de gaze cu efect de seră cu 15%;
 • reducerea consumului specific de energie cu 10%;
 • reducerea deșeurilor specifice (deșeuri menajere) cu 10%.

Preocuparea pentru produsele noastre depășește spațiul fabricii în care ele sunt produse. Suntem interesați de prelucrarea ulterioară, utilizarea și eliminarea acestora. Produsele pe care le oferim sunt durabile și promovăm consumul sustenabil și o viață sănătoasă. Intenționăm să menținem la 100% cota declarațiilor de mediu care însoțesc produsele noastre.

– Cum se aplică conceptul de Sustenabilitate în activitatea de zi cu zi a companiei?

În 1961 Fritz Egger sr. a decis să reutilizeze resturile lemnoase rezultate din fabrica de cherestea, nu să le arunce. Astăzi, 60 de ani mai târziu, în fabrica noastră din Rădăuți producem plăci de PAL cu numele EGGER a căror compoziție conține peste 91% lemn reciclat și co-produse din lemn (resturi de la prelucrarea primară a lemnului).

CSR Awards

Foto_economie circulara –  Ce înseamnă o afacere sustenabilă pentru dumneavoastră?

Fiind unul dintre liderii pieței producătorilor de materiale pe bază de lemn, suntem conștienți de  responsabilitatea pe care o avem față de mediu și societate. Ne asumăm această afirmație și dezvăluim cu transparență cine suntem, ce facem și cum acționăm.

Pasiunea pentru această resursă unică, lemnul, și pentru utilizarea sa sustenabilă ne motivează în fiecare zi pe noi, conducerea EGGER și pe cei peste 800 de angajați din România.

 • Urmărim obiective ambițioase de sustenabilitate și raportăm despre ele în mod transparent.
 • Avem o contribuție decisivă la protecția mediului și la conservarea materiilor prime naturale.
 • Fabricăm și comercializăm produse sustenabile și garantăm că nu afectează sănătatea și sunt durabile.
 • Ne proiectăm procesele de producție în circuite închise, în mod eficient și prin conservarea resurselor.
 • Investim în permanență în fabrica noastră și ne asigurăm că este conformă cu tehnologiile de ultimă oră.
 • Suntem o afacere de familie interesată de bunăstarea și sănătatea angajaților noștri.
 • Ne asumăm responsabilitatea în domeniul economic, precum și în cel social.

REF_0311_Verwaltungsgebaeude-Radauti_Aussenansicht_quer_6– Ce prevede Strategia voastră de Sustenabilitate?

Politica noastră de sustenabilitate este centrată pe trei mari arii:

 • Responsabilitatea produselor acoperă teme din întreg ciclul de viață al produselor noastre, de la achiziționarea materiei prime la utilizarea produsului până în faza de eliminare.
 • Ne angajăm să obținem utilizarea eficientă a resurselor naturale. Produsele noastre sunt create în proporție de 89% din lemn. Prin folosirea lemnului din surse sustenabile, carbonul este captat în produs.
 • Utilizăm nu numai materii prime primare, ci și secundare, adică reciclate. Cele 3 platforme de colectare a deșeurilor de lemn în scopul reciclării (Timberpak – uri în București – Cernica și Chitila – și Cluj – Napoca) preiau deșeuri de lemn pentru valorificare în producția de plăci, respectiv valorificare energetică.

Angajamentul nostru față de transparența totală a proprietăților produselor se traduce în documente precum EPD (Declarație de mediu a produsului), ce însoțesc plăcile noastre produse la Rădăuți. Aceste declarații sunt utilizate în certificarea clădirilor sustenabile și descriu impactul asupra mediului al unui produs pe întregul său ciclu de viață. Designerii, arhitecții și constructorii de clădiri pot lua decizii bine fundamentate, optimizate din punct de vedere ecologic pe baza acestor EPD-uri.

Clădirea administrativă din Rădăuți a fost medaliată cu platină pentru sustenabilitate și eficiență energetică, primind certificatul DGNB oferit de Asociaţia Germană pentru Construcţii Sustenabile.

– Ce înseamnă pentru EGGER producția responsabilă?

Producția responsabilă începe cu tehnologii de ultimă generație.

Pentru a atinge potențialul maxim din utilizarea lemnului ca materie primă, subscriem la conceptul de utilizare în cascadă. Doar lemnul care nu poate fi reciclat trebuie folosit pentru obținerea energiei. Prin generarea de energie în propria centrală pe biomasă, promovăm utilizarea sustenabilă a materiilor prime. 60% din necesarul nostru energetic este din surse regenerabile.

Menținem volumul de deșeuri la un nivel cât mai scăzut posibil și implementăm măsuri de conștientizare privind separarea deșeurilor. Pentru al doilea an consecutiv, în 2021 am organizat timp de o lună o campanie de colectare a deșeurilor de tip DEEE împreună cu ECOTIC.

AIAS_incherei_ImPACT (4)– Care sunt direcțiile de implicare socială ale companiei?

Alături de preocupările de sustenabilitate privind produsele și procesele noastre de producție, am identificat puncte de interes din latura socială, atât din perspectiva angajaților, dar și din perspectiva companiei ca membru al comunității din Rădăuți și județul Suceava și ca participant economic la piața pe care ne desfășurăm activitatea.

Ne considerăm un bun vecin și un membru activ în regiunea unde ne desfășurăm activitatea și, ca atare, aspirăm să avem un efect pozitiv pe termen lung asupra economiei locale şi în comunitate. 

EGGER este cel mai mare angajator din Rădăuți și al treilea din județul Suceava. De asemenea, suntem unul dintre cei mai mari contribuabili din regiune. Astfel că ne-am implicat în sprijinirea dezvoltării comunității locale din Rădăuți și din împrejurimi.

În 2021 am demarat primul proiect dintr-o serie cu impact major asupra mediului în care copiii noștri sunt educați: ”EGGER adoptă o școală”. Primii beneficiari ai proiectului prin care vom crea un mediu modern de învățare sunt cei peste 570 de elevi de la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” din Rădăuți, unii dintre ei copiii angajaților noștri.

EGGER este o companie cu viziune pe termen lung și înțelege că programarea și robotica sunt cursurile viitorului. Am ales să susținem activitatea Cluburilor de robotică de la Colegiul Național ”Petru Rareș” și Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava prin dotarea cu echipamente. Astfel, zeci de liceeni vor putea dobândi abilități care să-i ajute să facă față unui viitor în care tehnologia va domina. Pentru liceenii care vor continua studiile universitare în domeniu, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava îi așteaptă să studieze utilizând echipamentele industriale sau de calcul donate de EGGER.

Sprijinim accesul la sănătate prin parteneri de încredere. În parteneriat cu Crucea Roșie Suceava, am donat spitalelor din Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc senzori de oxigen capabili să detecteze și să alerteze cu privire la nivelul ridicat de oxigen din saloane.

Asociația pentru Intervenție în Autism Suceava a deschid un Centru în Rădăuți pentru a oferi sprijin familiilor cu copii cu tulburări de dezvoltare/TSA prin programul ImPACT, finanțat de EGGER. Astfel, în prima etapă, 28 de familii cu copii suferind de TSA au învățat strategii pe care le pot folosi pentru a-și ajuta copilul în timpul rutinelor și activităților zilnice.

Atenția EGGER se îndreaptă și spre proiecte cu impact pentru întreaga comunitate, precum modernizarea clădirii administrative și a spațiului de lucru de la ISU Rădăuți, amenajarea spațiului verde de pe strada Bogdan Vodă din Rădăuți, care va fi o zonă pietonală, sau primele locuri de joacă din Dornești și Satu Mare, două localități din apropierea fabricii noastre din Rădăuți.

Nu în ultimul rând ne îndreptăm atenția și spre activitățile sportive. La competițiile susținute de EGGER, printre care și două ediții ale Bucovina Ultra Rocks, au participat peste 1.000 de persoane, dintre care aproape 100 de copii.

EGGER este un angajator responsabil și, prin urmare, considerăm că este sarcina noastră să protejăm sănătatea angajaților și să asigurăm securitatea la locul de muncă.

Ca parte a „Viziunii Zero” asumată la nivel de Grup, ne propunem zero accidente de muncă pe termen lung. Obiectivul nostru strategic până în 2025 este zero accidente profesionale grave. În 2022 am profitat de Ziua mondială a siguranței și a sănătății la locul de muncă – 28 aprilie pentru a organiza pentru a doua oară consecutiv în toate cele 20 de fabrici Safety Week – o săptămână dedicată atragerii atenției și responsabilizării angajaților cu privire la siguranța muncii.

Efectuăm controale medicale periodice și oferim gratuit asigurare medicală privată. În scopul promovării unui stil de viață sănătos angajații primesc periodic iaurt și fructe de sezon. Anual organizăm EGGER Aleargă, o competiție de alergare dedicată angajaților, care încurajează activitatea sportivă, dar are și un scop umanitar. Pentru fiecare kilometru alergat EGGER donează 5 Euro. De-a lungul anilor cei peste 7.500 kilometri alergați de angajații EGGER s-au transformat în 37.500 Euro pentru o cauză medicală sau socială.

Angajații sunt priviți ca fiind motorul principal al performanțelor realizate de companie. De aceea, punem accent pe pregătirea temeinică a angajaților în toate domeniile de activitate. Începând cu 2011 organizăm periodic programe interne de ucenicie pentru pregătirea internă a tinerilor pentru meseriile de electrician, mecanic și, mai nou, logistică.

Studenții au posibilitatea să efectueze stagii de pregătire practică, plătită, pe perioada vacanțelor de vară. Dintre studenții care au realizat stagiul de practică în cadrul EGGER până în prezent 70 au devenit angajații noștri.

Un alt obiectiv important pentru noi vizează formarea viitorilor angajați printr-un program de învățământ dual, o oportunitate pentru elevii ce își doresc să devină specialiștii de mâine. Ne implicăm direct în formarea tinerilor și avem în derulare două programe de învățământ dual, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.