Elaine Cohen: Raportarea de CSR devine din ce in ce mai importanta

Elaine Cohen este fondatoarea Beyond Business Ltd, companie internationala de consultanta in domeniul responsabilitatii sociale corporative (CSR) si raportarii sustenabile. Elaine este autoarea cartii CSR for HR: A necessary partnership for advancing responsible business practices” (Greenleaf, 2010), prima lucrare care trateaza integrarea sustenabilitatii in Managamentul Resurselor Umane. De asemenea, Elaine sustine un curs pe aceste teme in cadrul unui program de MBA la Universitatea Steinbeis, Berlin. Este autoarea a numeroase publicatii online sau tiparite si gestioneaza trei bloguri pe teme de sustenabilitate. Pentru a afla mai multe despre actualele tendinte din domeniul CSR am stat de vorba cu Elaine Cohen, Sustainability Reporting Consultant, Beyound Business Ltd.

– Cat de importanta este, sau ar trebui sa fie, raportarea de sustenabilitate pentru o companie?

– Raportarea de CSR este din ce in ce mai importanta si incepe sa se puna problema nu de “daca” trebuie facut genul acest raport, ci de “cum” va fi facut. Pentru ca la nivel global sunt 6000 de companii care fac astfel de raportari si 95% dintre ele fac astfel de raportari dupa standardul GRI. Raportarea de CSR este importanta din mai multe motive. In primul rand pentru ca ceea ce se considera in mod traditional ca fiind informatie non-financiara, cum ar fi informatiile de mediu sau cele legate de societate, au un impact foarte mare asupra aspectelor financiare si exista multe riscuri financiare legate de mediu si societate. Astfel, investitorii trebuie sa inteleaga si aceste aspecte si atunci cand evalueaza o companie. Pe langa partea financiara trebuie sa aiba informatii cu privire la risc, la riscurile de mediu, sociale, riscuri legate de resurse umane si la modul in care sunt ele gestionate de catre respectiva companie.

In al doilea rand raportarea este importanta pentru gestionarea proceselor de afaceri. Asta pentru ca atunci cand se face un astfel de raport respectiva companie trebuie sa analizeze procesele sale, riscurile sale, impactul sau si – analizand toate acestea – poate sa aiba sau sa ajunga la o activitate mai durabila.

Un alt motiv, este acela ca angajatul din ziua de azi nu mai vrea sa mearga la munca doar ca sa primeasca salariul. E important si acesta, desigur, dar angajatii din ziua de azi vor sa faca ceva care sa le dea un sens. Angajatii trebuie sa fie implicati in scrierea raportului si  astfel incep sa realizeze mai mult care este impactul respectivei firme si devin mai implicati, mai motivati, contribuie mai mult, sunt mai mandri si, in consecinta, tind sa si ramana mai mult in acel loc de munca.

Nu in ultimul rand este vorba de incredere. Daca nu cunosti pe cineva nu poti sa ai incredere in el. Acest raport ii face pe cei care sunt implicati in reglementare, pe autoritati, asociatiile de profil sa cunoasca respectiva firma. Si prin cunoastere se stabileste un dialog care duce la stabilirea increderii si – existand incredere – se poate colabora mai bine, se pot incheia parteneriate, se pot face afaceri mai bine. In acest fel si impactul asupra societatii va fi unul mai bun.

–  Ce modificari va aduce standardul G4 in domeniul raportarii de CSR?

– Noul standard G4 va schimba anumite lucruri in raportare. Raportul este mai dificil de scris, are mai multe provocari care sunt mai mari. Asta din cauza faptului ca fiind orientat pe alte aspecte, pe procese cu totul si cu totul diferite fata de cele de pana acum, solicita din partea companiilor un efort intern mai mare pentru a face acest raport. Cred ca e nevoie de timp. Si va fi nevoie de timp pentr ca companiile sa se adapteze la G4, sa inceapa sa-l foloseasca. Dar, intre timp, cred ca din ce in ce mai multe companii vor incepe sa faca publice astfel de rapoarte folosind cadrul deja existent. Chiar daca nu vor folosi G4, care este mai dificil si are mai multe provocari, tot vor incepe sa faca astfel de raportare. Si sunt convinsa, ca si aici in Romania, in urmatorii 3, 4 ani vor exista cam 20- 30 de companii care vor publica astfel de rapoarte. Probabil ca vor folosi cadrul GRI chiar daca nu G4.

– Ce parere aveti despre nivelul raportarii de CSR din Romania, comparativ cu alte state din Europa?

– Raportarea in Romania este la un nivel foarte incipient. Sunt foarte putine rapoarte, foarte putine companii care fac rapoarte de CSR. Exista o prima companie din farma care a facut un raport conform standardelor GRI. Exista insa un potential foarte ridicat. Romania este undeva in josul listei companiilor europene si cred ca acum incep oamenii sa constientizeze importanta acestor rapoarte si cred ca acum se vor face primii pasi. Am fost de cateva ori in Romania, am vorbit oamenilor de raportarea de CSR si am vazut din ce in ce mai mult interes si o dorinta din ce in ce mai mare. Dar, cum spuneam e nevoie de timp. Mai mult, prima oara trebuie sa existe strategia si activitatea pentru ca altfel nu ai despre ce sa raportezi. E nevoie de timp, dar exista si potential.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.