Elevii din Tabara Meseriasilor au construit Prima statie smart de mobilitate electrica din Brasov

Tabara Meseriasilor electricieniElevii din Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei au construit E-lectron, prima statie smart de mobilitate electrica pentru mijloace de transport eco din Brasov – trotinete, biciclete sau alte dispozitive electrice.

Cei 59 de tineri meseriasi – elevi in clasele a X-a si a XI-a, care urmeaza specializarile electric, electronica si automatizari, respectiv electromecanica – au continuat seria proiectelor lucrate #DeMeserieNuDeMantuiala, coordonati de mentorii seriei, Claudiu Butacu si Mihai Toader-Pasti, initiatorii proiectului EFdeN.

Viitorii electricieni au lucrat timp de trei zile si au realizat intreaga componenta electrica: circuitele electrice, montajul panourilor fotovoltaice, prizele, corpurile de iluminat. Denumita E-lectron, statia este dotata cu panouri fotovoltaice, 8 pozitii pentru incarcarea dispozitivelor si un pupitru de DJ si a fost amplasata in parcarea Coresi Shopping Resort, unde va ramane la dispozitia publicului si va putea fi folosita gratuit.

Ca in fiecare an, elevii din Tabara Meseriasilor ne demonstreaza ca au o capacitate de mobilizare extraordinara, reusind sa asimileze cunostinte de specialitate pe care nu le-au mai intalnit la scoala si sa le aplice imediat in cadrul atelierelor practice. Am construit impreuna E-lectron, un proiect de care suntem tare mandri, pentru ca promoveaza principiile sustenabilitatii, energia regenerabila si mijloacele alternative de transport – atat printre elevi, cat si in randul publicului larg”, precizeaza Claudiu Butacu, mentor in Tabara Meseriasilor, seria electricienilor.

Tinerii au participat si la cursuri de dezvoltare personala si profesionala, pentru a se pregati pentru viitorul lor parcurs profesional in domeniile pe care le studiaza. Atelierele de dezvoltare personala au fost coordonate de trainerii de la Fundatia Noi Orizonturi, care i-au ajutat pe viitorii meseriasi sa invete mai multe despre comunicare, spirit antreprenorial si angajabilitate. De asemenea, elevii au petrecut o zi la Parcul de Franghii de la Baile Tusnad, unde au invatat sa lucreze in echipa, sa isi depaseasca limitele si sa castige mai multa incredere in fortele proprii.

Ca in fiecare saptamana de Tabara, la final au fost selectati cei mai priceputi 10 viitori meseriasi ai seriei, care vor primi lunar o bursa de studiu in valoare de 500 de lei, pe parcursul anului scolar 2018-2019. Totodata, cei 10 profesori prezenti in seria dedicata electricienilor au participat la cursuri de scriere de proiect si management de proiect. Au invatat astfel cum sa isi imbunatateasca propunerile de proiecte pentru dezvoltarea invatamantului profesional si au beneficiat de cursuri pentru dezvoltarea profesionala. In luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanti in Tabara Meseriasilor 2018 vor primi finantare pentru implementare in valoare totala de 40.000 de euro.

Anul acesta, in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei sunt pregatiti aproape 240 de elevi din 23 de scoli profesionale si licee tehnologice din judetul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanica, electric, electronica si automatizari, electromecanica, turism si alimentatie, constructii, instalatii si lucrari publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.