Enel instaleaza cuiburi artificiale pe stalpi pentru conservarea Soimilor Dunareni

Enel Distributie Banat si Asociatia Grupul Milvus au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stalpii de inalta tensiune ai Enel, din judetele Timis si Arad, in cadrul unei campanii pentru protectia soimului dunarean (Falco cherrug). Primul cuib a fost montat pe teritoriul localitatii Peciu Nou, la aproximativ 20 de kilometri de Timisoara. Campania include si montarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune, cu scopul de a proteja pasarile impotriva electrocutarii. Masura izolarii cablurilor va ajuta la reducerea mortalitatii in randul soimilor, dar si a altor pasari, si va reduce frecventa intreruperilor in alimentarea cu energie electrica.

“Specia este listata in anexele diferitelor conventii internationale pentru protecia pasarilor si este mentionata pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN). Mai mult, soimul dunarean a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei, ultimele perechi cuibaritoare fiind depistate in Dobrogea si in judetul Timis. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit sunt doar cateva dintre principalele cauze ale scaderii numarului soimilor dunareni intr-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile acestei specii de soim este faptul ca nu isi construieste cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi creste puii in cuiburi construite de alte pasari, pe stalpii de inalta tensiune”, spun reprezentantii Asociatiei Grupul Milvus.

Colaborarea dintre Enel si Asociatia Milvus a inceput in 2011, cand trei pui de soim dunarean, crescuti intr-un cuib construit de ciori pe un stalp de inalta tensiune al Enel, au fost inelati. Grupul Milvus este unul din cele doua grupuri non-guvernamentale care ajuta la implementarea in Romania a unui proiect finantat de Uniunea Europeana, prin programul LIFE+. Obiectivul principal al acestuia este conservarea soimului dunarean in Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovacia.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.