Enel – intre dezvoltarea de orase inteligente si acuzatii grave de poluare

Compania Enel este implicata in dezvoltarea de “Orase Inteligente“, deruland diverse initiative in Spania, America Latina si Italia. Recent, compania a semnat cu autoritatile din Bolognia, in luna iulie, un memorandum ce vizeaza cresterea sustenabilitatii acestui oras, prin actiuni de protectie a mediului, eficienta energetica si durabilitate economica. Domeniul este sustinut de Comisia Europeana, care a lansat pentru 2013 Comunicarea – Orase si comunitati inteligente”. Prin acesta se urmareste coordonarea si concentrarea diferitelor activitati europene in ceea ce priveste “Orasele inteligente”  in cateva proiecte demonstrative.  In 2013 Uniunea Europeana va acorda pentru aceste proiecte o finantare de 365 milioane de euro.

“Un Oras inteligent se bazeaza pe o infrastructura inteligenta din toate punctele de vedere. Retelele inteligente vor permite dezvoltarea de initiative suplimentare de eficienta energetica, cum ar fi mobilitatea electrica inteligenta si inovatoare de servicii cu valoare adaugata pentru clienti. Obiectivul Enel este de a crea o infrastructura de retea, care va integra inteligent activitatile tuturor utilizatorilor retelei conectate. In cadrul Oraselor inteligente, retele inteligente contribuie la reducerea cu aproximativ 30% a emisiilor de CO2 in comparatie cu obiectivele actuale ale unui oras “, a declarat Livio Gallo, Director al Departamentului de Infrastructura si Retea al Enel.

In acelasi timp, Enel este acuzata de organizatia internationala Greenpeace ca este responsabila pentru cresterea considerabila a nivelului global de poluare. Organizatia de mediu sustine ca emisiile rezultate in urma arderii carbunelui de catre aceasta companie duc, anual, la moartea a 366 de oameni, in Italia, morti provocate de probleme de sanatate.

“Rapoartele oficiale arata cum – doar in 2011 – Enel a fost principalul poluant cu dioxid de carbon  al Italiei, iar compania este de vina pentru eliberarea in atmosfera a aproape 37 de milioane de tone de compusi chimici periculosi. In 2011, Enel a avut emisii de dioxid de carbon de 36,8 milioane de tone, fiind cel mai mare emitator de dioxid de carbon din Italia. Emisiile de CO2 ale companiei, doar in Italia, echivaleaza totalul emisiilor produse de industria otelului si betonului si aproape cu 55% mai mult decat emisiile marilor grupuri petroliere”, se arata in analiza Greenpeace.

Ca reactie la aceste acuzatii, Enel a dat in judecata Greenpeace, incercand sa determine organizatia sa nu furnizeze publicului rapoartele pe acest subiect. Compania a solicitat ca Greenpeace sa inchida complet site-ul italian. La proces insa, judecatorii au stabilit ca Greenpeace nu a facut nimic gresit si ca fiecare informatie publicata pe site-ul organizatiei este precisa si corecta. Asa ca Enel a fost obligata de instanta sa plateasca cheltuielile de judecata. Mai multe date despre analiza Greenpeace pot fi gasite AICI.

Articole similare...

1 Response

  1. Vlad Tudorie spune:

    Ce-as vrea sa-i vad pe toti plangaciosii cat s-ar plange in momentul triplarii pretului electricitatii daca s-ar inchide centralele pe baza de carbune.
    Oricum nu-mi pasa de asta. Imi pasa de faptul ca infrastructura Enel din Bucuresti e atat de varza ca nu poata sa sustina pe timp de noapte un simplu bec la o frecventa stabila, si ca avem pene de curent de zeci de ori pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.