ENEL Romania a premiat castigatorii competitiei nationale PlayEnergy

Gala Premii Enel PlayEnergy 2017Enel Romania a premiat elevii castigatori ai celei de-a XI-a editii a competitiei nationale PlayEnergy.

Elevii si profesorii coordonatori ai echipelor castigatoare (primele trei clasate la fiecare categorie) au fost premiati cu gadget-uri si echipamente electronice care ii ajuta la studiu.

In acest an, in functie de pozitia din clasament, echipele au primit proiectoare planetare pentru studiul astronomiei, laptopuri, kit-uri pentru constructia de masini electrice, kituri pentru constructia de roboti alimentati cu energie solara si drone echipate cu camere HD. In plus, institutiile de invatamant ale echipelor clasate pe locurile 1, 2 si 3 au primit finantari in valoare de 13.500 de lei, 9.000 lei si, respectiv, 4.500 lei pentru dotari de laborator, astfel incat elevii sa poata crea proiecte si mai complexe in viitor.

 Primul loc in competitia pentru licee de anul acesta a fost castigat de Daniel Burmaz, elev al Colegiului Tehnic „Dinicu Golescu” Bucuresti, pentru proiectul “You safe/Semafor solar”, sub coordonarea doamnei profesoare Maria Capalau. Proiectul sau a avut la baza o idee ingenioasa care poate contribui la siguranta vehiculelor, dar si a pietonilor.  Sistemul `You Safe` poate fi amplasat la orice trecere de pietoni, ruland noaptea si in conditii de luminozitate scazuta. Sistemul este sincronizat cu semaforul, astfel incat benzile trecerilor de pietoni sa ilumineze verde sau rosu. Acest lucru ajuta soferii sa observe din timp eventualii pietoni.

A doua pozitie la categoria liceelor a fost ocupata de o echipa a Colegiului National de Informatica „Traian Lalescu” din Hunedoara, formata din Cristian Carol Budiul, Andrei Danut Cuntan si Razvan Nicolae Virtan, care a realizat sub coordonarea domnului profesor Mircea Nistor proiectul Panou solar..altfel. Echipa inovatoare de la Colegiul Traian Lalescu, a creat un prototip de panou solar bazat pe un principiu de functionare diferit, axat pe concentrarea radiatiei solare si convertirea energiei termice generate de aceasta in energie electrica, cu ajutorul unor module termoelectrice. Conversia dintre cele doua tipuri de energie se bazeaza pe efectul Seebek, care presupune ca transferul de caldura intr-un corp conductor electric antreneaza purtatorii de sarcina electrica, obtinandu-se astfel o tensiune electromotoare. Mai mult decat atat, panoul solar propus este mobil, rotindu-se, astfel incat razele soarelui sa fie mereu perpendiculare pe suprafata sa.

O echipa de 5 elevi de la Colegiul National de Arte ”Regina Maria” din Constanta, coordonata de doamna profesoara Irina Cerasela Filip, a castigat locul al treilea al categoriei, cu proiectul “Statia de autobuz”. Mihaela-Denisa Apostolidis, Ege Bolat, Anastasia Irina Miu, George Ioan Naum si Carla Predescu au proiectat o statie de autobuz inovatoare, care include mai multe elemente precum o harta digitala a retelei autonome de transport in comun, iluminata cu panouri solare, un panou interactiv de cultura generala, incarcatoare pentru telefon, automat pentru vanzarea de produse alimentare, sistem de inchiriere/incarcare pentru biciclete electrice, cosuri de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor, o harta turistica digitala, precum si ecrane de afisaj digital pentru transmiterea unor informatii de interes local sau national.

La categoria gimnaziu, primul loc a fost castigat de o echipa de cinci elevi coordonata de doamna Anda Nicola de la Liceul Teoretic Educational Center Cambridge School of Constanta. Proiectul lor, denumit ”Cum sa-ti eliberezi energia intr-un mod placut si eficient”, vine sa demonstreze ca lipsa curentului  electric nu ne impiedica sa folosim aparatele din bucatarie. Plecand de la legea lui Faraday care are la baza transformarea lucrului mecanic in energie electrica, Darius Vlad, Evgenij Angelovski, Razvan Idu, Maria Alexa si Matei Popescu au folosit un dinam, o bicicleta si un smoothie maker, reusind sa faca un smoothie doar pedaland.

Pozitia a doua a fost castigata de o echipa formata din 4 elevi de gimnaziu ai Colegiului National de Informatica „Traian Lalescu” din Hunedoara, coordonata de doamna profesoara Elena Luminita Nistor, pentru proiectul lor ”Scoala copiilor isteti”. Conceptul Scolii Copiilor Isteti este construit in jurul alimentarii institutiei cu energie electrica folosind panouri solare inovatoare. Echipa a pus in practica o idee creativa de a imbunatati performantele panourilor solare obisnuite, creand un panou solar auto-orientabil care permite luminii solare sa cada tot timpul perpendicular pe suprafata acestuia, pentru a putea produce cea mai mare cantitate de energie electrica. Astfel, Iris Oana Ile, Mario Alexandru Gradinaru, Andrei Viorel Georgian Ghemes au reusit sa creeze un panou solar mobil, care nu are nevoie de centru de comanda, functionand autonom, cu costuri reduse.

Pe locul al treilea s-a clasat o echipa de patru elevi ai Scolii Gimnaziale nr. 156, Bucuresti, coordonati de doamna profesoara Daniela Blanariu. Echipa formata din Gabriela Alexa, Raluca Bejinar, Andrei Stinga si Rares Iorga a lucrat la crearea unei lampi inovatoare cu inaltime reglabila, care functioneaza exclusiv cu energie solara.

PlayEnergy este programul educational international al Grupului Enel desfasurat in 11 tari in care compania activeaza (Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Guatemala, Italia, Panama, Romania, Rusia, Spania si Africa de Sud) care are drept scop informarea si cresterea gradului de constientizare cu privire la domeniul complex al energiei in randurile generatiilor tinere. In Romania, PlayEnergy a ajuns la a XI-a editie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.