Enel si Ashoka aduc in Romania patru solutii inovatoare de optimizare energetica

 

Enel Romania si Ashoka au organizat evenimentul Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania? unde fondatorii a patru inovatii sociale de combatere a saraciei energetice din Marea Britanie, Belgia, Germania si Spania si-au prezentat solutiile.

In Romania se estimeaza ca aproape 20% din cetateni traiesc in saracie energetica, in timp ce aproximativ 460.000 dintre gospodarii nu au acces formal la energie. In Europa exista intre 50 si 125 de milioane de oameni care se lupta zilnic pentru a-si asigura confortul termic si alimentarea cu energie electrica a locuintei la un pret accesibil.

In Europa Ashoka face pionierat de aproape trei ani cu o abordare inedita a saraciei energetice – lipsa accesului la forme moderne de energie sau inabilitatea asigurarii unui nivel minim de confort termic in gospodarie la costuri acceptabile. Impreuna cu Fundatia Schneider Electric si Enel (din 2017) am co-creat o competitie pan-europeana de solutii in acest domeniu: Social Innovation to Tackle Fuel Poverty. Ne bucuram ca putem aduce in Romania cativa din castigatorii editiilor precedente pentru a construi si aici o comunitate dispusa sa incerce diferite abordari la firul ierbii pentru a combate aceasta problema extrem de relevanta pentru tara noastra”, a declarant Corina Murafa, Director Executiv Ashoka Romania.

Sunt asistent social si lucrez pentru ameliorarea saraciei energetice de 6 ani. Am inceput prin dialog social si advocacy, dar una din problemele pentru care nu puteam gasi o solutie era faptul ca oamenii foloseau aparate electrocasnice vechi cu un consum ridicat de energie. Este un cerc vicios, acesti oameni se adancesc in datorii pentru ca nu isi pot plati factura la energie si nu isi pot schimba electronicele pentru ca au deja datorii. Dar nu puteam sa le oferim pur si simplu banii, asa ca am gasit o solutie astfel incat sa rezolvam problema de la sursa: am inceput sa le inchiriem oamenilor electrocasnise eficiente din punct de vedere energetic”, a povestit  Stefan Goemaere, initiatorul sistemului belgian Samenlevingsopbouw.

Care sunt cele patru solutii?

  1. Samenlevingsopbouw (Belgia) este un sistem de inchiriere si achizitie in rate, in conditii speciale de finantare, de aparatura electrocasnica avand o clasa energetica superioara, deci capabila sa genereze economii de energie. Aceasta solutie inovatoare ofera acces la aparatura electrocasnica eficienta oamenilor care in mod normal nu isi pot permite astfel de dispozitive.
  2. Organizatia ECODES (Spania) deruleaza proiectul “Nicio casa fara energie”, care ofera o solutie tehnologica la problema saraciei energetice. Cu ajutorul unui chestionar sunt adunate date despre starea familiei si a locuintei si date cu privire la contractele de utilitati de la persoanele vulnerabile. Pe baza lor, aplicatia ofera un raport cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie.
  3. Renania de Nord – Westfalia Impotriva Saraciei Energetice este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), care ofera gratuit consiliere bugetara, juridica si consiliere cu privire la modalitati de scadere a consumului de energie pentru gospodariile afectate de saracie energetica. Initiativa urmareste sa previna deconectarile si sa asigure acces permanent la energie pentru gospodariile afectate.
  4. Plymouth Energy Community (Marea Britanie) ajuta localnicii si organizatiile locale sa transforme felul in care ei cumpara, folosesc si produc energie in oras. Activitatea PEC se concentreaza pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie si a saraciei energetice, imbunatatirea eficientei energetice si generarea unui flux de energie verde locala catre oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.