Eutron România propune composterele Green Good drept o soluție sustenabilă pentru combaterea risipei alimentare

Legea împotriva risipei alimentare, aprobată recent, obligă comercianții să demonstreze că au luat măsuri înainte să arunce mâncarea, altfel pot fi amendați. Mai mult, magazinele și restaurantele sunt obligate să ia anumite măsuri înainte să arunce mâncarea.  Astfel, comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării. Aceste alimente pot fi însă de asemenea donate, iar cele care rămân pot fi transformate în compost sau mâncare pentru animale.

UE a instituit măsuri vizând reducerea pierderilor și a risipei de alimente, cu obiectivul de a reduce la jumătate risipa alimentară pe cap de locuitor până în 2030. Într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare, iar legumele, fructele și lactatele sunt printre cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două sau trei zile, se alterează. Printre alte alimente aruncate frecvent se numără și produsele de patiserie sau mâncarea gătită.

Cat de mare este risipa alimentară?

În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, înfometați.

În UE sunt generate anual 59 de milioane de tone de deșeuri alimentare, însemnând 131 kg/ persoană.

Sectoarele unde se risipesc alimente: Gospodării, Retail și Producție

Conform raportului Consiliului Uniunii Europene, 53% dintre deșeuri sunt generate în gospodării, 20% în procesare, 11% în producție, 9% în restaurante și servicii și 7% în comerțul cu amănuntul.

Care este soluția?

Transformarea deșeurilor alimentare în compost nu este doar un proces igienic și de protejare a mediului înconjurător, ci și un beneficiu major datorat atât reducerii de costuri aferente depozitării deșeurilor alimentare, cât și generării de produse secundare utile din simple deșeuri.

Romanian ESG Summit

Astfel, companii precum cele din domeniul de retail, HORECA, sănătate, servicii publice, educație sau producție sau chiar în propria gospodărie se poate reduce amprenta de carbon prin protejarea mediului și reciclare. De asemenea, pot reduce costurile de depozitare, transport sau colectare a deșeurilor.

Ce este un composter și cum funcționează?

Composterele Green Good sunt special concepute pentru a transforma deșeurile alimentare folosind microorganisme care se regăsesc și în sol și oferindu-le un mediu optim pentru a se activa. Sistemul mecanic susține procesul de fermentare și descompunere a deșeurilor alimentare și transformarea lor în compost într-o perioadă scurtă de timp – în 24 de ore – direct la domiciliu.

Totodată, mirosurile neplăcute sunt captate prin triplă purificare, se pot introduce de la 4 kg până la 1350 kg de deșeuri alimentare pe zi (în funcție de tipul composterului), consumul de energie este redus, iar filtrele de carbon sunt singurele consumabile necesare acestui echipament care trebui schimbate la aproximativ 1 an la o folosire zilnică.

Cum poți composta în propria bucătărie?

Alimentele se introduc în composterul casnic Reencle (tipul de composter special conceput pentru mediul rezidențial) un dispozitiv creat pentru a transforma rapid deșeurile alimentare în compost organic chiar în bucătăria ta. Reencle se remarcă prin abilitatea sa de a transforma deșeurile alimentare în compost valoros  în doar 24 de ore. Cu o capacitate de procesare de până la 1 kg pe zi, acest composter oferă o modalitate efiientă de a minimiza risipa alimentară și de a gerera resurse utile.

Funcționând  pe baza unui proces natural de descompunere biologică, Rencle accelerează fermentarea și descompunerea deșeurilor alimentare, rezultând un compost de înaltă caitate. Acesta poate fi utilizat ca îngrășământ natural pentru plantele din grădină sau ghivecele de flori.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.