Fundatia ICAR: Servicii medicale si psihologice pentru solicitantii de azil din Romania

Fundatia ICARFundatia ICAR, in parteneriat cu AIDRom, a lansat proiectul „Servicii de sanatate adaptate si accesibile pentru solicitantii de azil din Romania”, finantat prin Programul National Fondul pentru Azil, Migratie si Integrare – selectia de proiecte FAMI 16.03. Proiectul va contribui la imbunatatirea conditiilor de primire si sedere ale solicitantilor de azil de pe teritoriul Romaniei, prin dezvoltarea unui program integrat de informare si asistenta medicala si psihologica a acestei categorii de beneficiari.

Activitatile principale ale proiectului se vor desfasura pe parcursul a doi ani in cele sase Centre de cazare si proceduri aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari, din Bucuresti, Galati, Timisoara, Radauti, Somcuta Mare si Giurgiu. Cel putin 600 solicitanti de azil din Romania (femei, barbati, copii) vor beneficia de servicii integrate de sanatate, iar aproximativ 1200 de solicitanti de azil vor fi informati si consiliati cu privire la drepturile lor in ceea ce priveste sistemul de asistenta medicala din Romania, drepturile si obligatiile lor in acest domeniu si normele de igiena si sanatate publica.

Specialistii psiho-sociali care vor derula activitati in aceste Centre vor urmari intr-o prima faza identificarea solicitantilor de azil, in special a celor apartinand unor categorii vulnerabile (familii in dificultate, persoane varstnice, persoane cu boli cronice, minori neinsotiti, victime ale violentelor fizice si psihice), precum si identificarea nevoilor acestora. Ulterior, vor fi efectuate teste pentru evaluarea starii generale de sanatate a solicitantilor de azil nou sositi, iar medicii generalisti vor acorda consultatii medicale saptamanale.

Prin proiect, vor fi asigurate si alte teste si investigatii medicale recomandate de medicii colaboratori, precum si tratamentele medicamentoase si nemedicamentoase prescrise de acestia, pentru a raspunde cat mai bine nevoilor medicale ale solicitantilor de azil din Romania.

Bugetul total al proiectului este de 2.782.329.56 Lei, din care 5% reprezinta contributia ICAR.

Din datele celui mai recent studiu realizat de ICAR  rezulta ca adultii sunt majoritari in structura grupului studiat (69%) fata de minori, care reprezinta 31%. Aproape jumatate dintre adulti (47%) se regasesc in grupele de varsta 18-30 si 31-39 ani. Tarile de origine pentru acest grup sunt: Siria 19,6%, Iran 19,6%, Ucraina 13,7% Turcia 5,8%, Afganistan 5,8%, iar Irak, Egipt, Nigeria, Bangladesh, Somalia sub 5%.

In randul solicitantilor de azil si al detinatorilor unei forme de protectie intrernationala, care, alaturi de alti migranti vulnerabili, au reprezentat grupul tinta al studiului mai sus mentionat, s-a constatat o serie de vulnerabilitati diferite in functie de sex.

Astfel, pentru barbati, prima cauza de vulnerabilitate o reprezinta incapacitatea de a-si mentine rolul traditional  de sustinator al familiei in tara gazda. Urmeaza lipsa asigurarilor de sanatate si teama de a se imbolnavi, conditiile de locuit nesatisfacatoare, teama destramarii familiei, parinte unic, bolile cronice, singuratatea. In cazul femeilor, vulnerabilitatile sunt generate de necunoasterea limbii romtne, venitul insuficient, parinte unic, lipsa asigurarilor de sanatate si existenta unor boli cronice, lipsa suportului familial si conditii de locuit inadecvate. Bineinteles, copiii sunt si ei afectati in primul rand de situatia financiara precara a parintelui/ parintilor.

Istoricul traumatic multiplu din tara de origine sau din timpul calatoriei spre tara de destinatie (pierderile, violenta, abuzurile fizice, tortura) se adauga ca factori majori de vulnerabilitate cu impact semnificativ in sfera sociala, a sanatatii fizice si psihice, a nivelului de satisfactie si bunastare al participantilor la studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.