CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

Fundaţia OMV Petrom finanteaza cu aproape 2 milioane de euro, programul „Cutia Bebelușului”

  • 5.300 de mame și de nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului
  • Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul în valoare de 1.930.000 de euro
  • Programul își propune să contribuie la reducerea mortalităţii infantile

Fundaţia OMV Petrom, în parteneriat cu Asociaţia Samas şi Organizaţia Salvaţi Copiii, lansează programul „Cutia Bebeluşului”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul oferă sprijin material şi informaţii importante despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului pentru 5.300 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă. Beneficiarele sunt selectate din 314 de comunități defavorizate din 17 județe: Argeș, Brașov, Botoșani, Bacău, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița, Tulcea. 385 de cadre medicale au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală și pentru oferi cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngriire pentru mamea, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici.

“Pentru Cutia Bebelușului neam inspirat dintr-un model probat și consacrat în timp care și-a dovedit eficiența în a reduce rata mortalității infantile. Investim 1,9 milioane euro si lucrăm cu două organizații cu tradiție în eforturile de combatere a mortalității infantile în România – Organizația Salvați Copiii și Asociația SAMAS. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței”, a declarat Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.

 Date statistice:

România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

 

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.