Fundatia Orange: 100 de elevi nevazatori vor invata Istoria prin Sunet si Atingere

Orange - Foto Istoria prin Sunet si AtingereFundatia Orange, prin Asociatia Tandem, sustine elevii cu deficiente de vedere sa poata invata Istoria Romaniei dupa metode adaptate unui invatamant modern, incluziv, in format digital si interactiv ori senzorial.

Astfel, Elevii din toate cele 7 scoli speciale pentru deficienti de vedere din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca Timisoara, Arad, Targu Frumos si Buzau) si toti elevii cu deficiente de vedere incadrati in invatamantul de masa –  vor beneficia de materia accesibilizata prin proiectul „Istoria prin sunet si atingere de catre Asociatia Tandem. Valoarea proiectului se ridica la 47.000 de euro, din care 40.000 au fost castigati prin fondul de finantare «Lumea prin Culoare Sunet» al Fundatiei Orange.

Amalia_Fodor_Fundatia_OrangeEstimam ca, datorita acestui proiect, in fiecare an scolar, 100 de elevi incadrati in invatamantul special vor putea invata istoria folosind tehnologia. 1,8 milioane de euro au fost investiti pentru a sustine proiecte de integrare a persoanelor cu dizabilitati de auz sau vaz din Romania in cei sase ani de cand am lansat fondul de finantare Lumea prin Culoare si Sunet”, a declarat Amalia Fodor, Director al Fundatiei Orange.

Proiectul ofera elevilor si profesorilor acces la platforma educationala online www.idea-isa.ro si la o baza de materiale alternative educationale adaptate (digitale si tactile), create de specialisti de la Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta, impreuna cu 12 profesori de istorie din tara si 12 elevi cu deficiente de vedere, pentru a adapta toate materiale de studiu necesitatilor lor.

„Intr-o societate a informatiei si a informarii, este vital sa avem grija ca accesul la educatie sa fie unul facil tuturor. Indiferent de dizabilitati, oamenii poseda o curiozitate incredibila legata de lumea din jur, iar uneori trebuie sa luam in calcul nevoile specifice de invatare ale acestora, astfel incat sa asiguram toate premisele dezvoltarii”, spune Andreia Bruckner, coordonatorul proiectului.

Platforma educationala contine 80 de lectii de istorie nationala, 45 de materiale audio din textele cronicarilor si marturiile soldatilor din razboaie, pasaje din textele istoricului Neagu Djuvara, scurte filme documentare accesibilizate si prezentari de arta si tehnica militara, specifice Tarilor Romane. Experienta „Istoria prin sunet si atingere” este completata de 120 de materiale tactile si 3D, reprezentand harti si ilustratii in relief. In acest fel, proiectul isi propune ca istoria romanilor sa devina pentru elevii cu deficiente de vedere o stiinta captivanta.

Initiatorii proiectului „Istorie prin Sunet si Atingere” vor pleca intr-o caravana de prezentare a platformei si a materialelor senzoriale, care va vizita in luna septembrie toate cele 7 scoli pentru deficienti de vedere din tara, pentru a inmana pachetul Istoria prin Sunet si Culoare – curs de pregatire, acces la platforma si materiale multi-senzoriale.

Cu ocazia anului centenar, Asociatia Tandem si Fundatia Orange doneaza Muzeului Unirii din Alba Iulia 120 de materiale tactile si 3D create in programul „Istoria prin Sunet si Atingere” astfel incat vizitatorii nevazatori sa aiba reprezentarea istoriei, hartilor sau altor materiale cu ajutorul diagramelor tactile sau reproducerilor 3D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.