Fundatia Orange a desemnat castigatorii programului „Lumea prin culoare si sunet”

Concurs Finantare Fundatia Orange 2016Fundatia Orange a desemnat castigatorii programului „Lumea prin culoare si sunet”, ce prevede finantarea cu 300.000 de euro pentru proiecte digitale dedicate persoanelor cu deficiente de vedere sau de auz. Cei sase castigatori ai programului din acest an sunt: Sense International (Romania), Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Tandem, Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), Asociatia Lions Club Arad, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta. Proiectele castigatoare au obiective precum: crearea unei platforme online de informare pentru persoanele cu surdocecitate, o aplicatie digitala de logopedie pentru copiii surzi, o aplicatie digitala care ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa se orienteze in statiile de metrou din Bucuresti, dezvoltarea unei aplicatii dictionar in limbajul semnelor, extinderea softului BatPro pentru nevazatori pentru sistemele de operare Windows si imbunatatirea accesului persoanelor cu deficiente de vedere la patrimoniul istoric si arheologic al Dobrogei.

Dana Deac OrangeAnul acesta continuam initiativele de integrare sociala pentru persoanele cu deficiente de vedere sau de auz prin cele sase proiecte pe care Fundatia Orange le finanteaza cu 300.000 de euro. Cu ajutorul partenerilor nostri vom oferi acces la resurse digitale noi care vor imbunatati calitatea vietii persoanelor cu deficiente de comunicare. Estimam ca proiectele vor avea pe parcursul unui an peste 60.000 de beneficiari directi”, a declarat Dana Deac, Presedinte al Consiliului Director Fundatia Orange.

Scurta descriere a proiectelor castigatoare – editia 2016-2017:

  • Sense International (Romania) cu proiectul „Sensabilitate.ro”. Proiectul isi propune dezvoltarea platformei www.sensabilitate.ro, un instrument de comunicare si o sursa de informatii relevante si de actualitate in domeniul surdocecitatii. Platforma va contine informatii despre surdocecitate, o harta interactiva a serviciilor existente, profilele specialistilor din domeniu, furnizori de echipamente de specialitate, o biblioteca online, o revista, un blog precum si cursuri online in domeniul surdocecitatii. Proiectul va crea legaturi intre persoanele cu surdocecitate din Romania si se vor pune bazele unui grup ce va promova drepturile persoanelor cu surdocecitate, inclusiv prin crearea Cartei Albe a Surdocecitatii, un instrument de lobby si advocacy care sa duca la imbunatatirea vietii acestor persoane. (221.782 lei)
  • Organizatia Salvati Copiii cu proiectul „LogoPedia”. Proiectul LogoPedia isi propune sa creasca nivelul de identificare si folosire a sunetelor si a limbajului vorbit in randul a 300 de copii surzi sau deficienti de auz. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvati Copiii va colabora cu voluntari Orange si logopezi experimentati in vederea dezvoltarii unei aplicatii digitale interactive adaptate nevoilor copiilor. Aceste resurse educationale vor fi implementate cu sprijinul cadrelor didactice titulare care vor participa la un curs de formare si vor putea adapta materialele specifice fiecarui copil. (219.400 lei)
  • Asociatia Tandem cu proiectul „Tandem Access”. Proiectul isi propune facilitarea deplasarii si orientarii persoanelor cu deficiente de vedere in statiile de metrou prin folosirea aplicatiei Tandem Access si a dispozitivelor iBeacons. Prin implementarea acestui proiect, Bucuresti va deveni prima capitala europeana care detine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe cele mai noi tehnologii. (222.300 lei)
  • Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) cu proiectul „Aplicatie in limba semnelor”. Proiectul are ca scop lansarea unei aplicatii mobile care sa includa un dictionar in limbajul semnelor romanesti si dezvoltarea psiho-sociala a persoanei surde printr-o colectie de povesti interpretate in limbaj mimico-gestual. (218.705 lei)
  • Asociatia Lions Club Arad cu proiectul „BatPro pentru Windows”. Proiectul este o continuare a celui de anul trecut prin care a fost dezvoltat un soft de operare a calculatorului pentru nevazatori – nivel incepator. Daca versiunea initiala folosea un calculator dedicat cu sistem de operare Linux, in cazul proiectului din acest an, softul BatPro va putea fi instalat si functional pe orice calculator, indiferent de sistemul de operare. Asadar, persoanele nevazatoare pot instala aplicatia pe oricare dintre calculatoarele la care au acces: in familie, la scoala sau la serviciu. Aceasta aplicatie nu se adreseaza doar incepatorilor, ci si utilizatorilor avansati. (222.500 lei)
  • Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta cu proiectul „ArheoTACT.” Proiectul isi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficiente de vedere la patrimoniul istoric si arheologic al Dobrogei. Ȋn cadrul proiectului, se urmareste sporirea vizibilitatii nevoilor culturale ale publicului cu deficiente de vedere, crearea unei infrastructuri de muzeu si a unei infrastructuri media specifice in muzeele din Constanta si din teritoriu (Histria, Adamclisi, Cernavoda si Harsova), precum si in muzeul-partener din Mangalia, dar si crearea unor trasee turistice, special concepute pentru persoanele cu deficiente de vedere. (222.265 lei)

Proiectele vor fi implementate in perioada iunie 2016 – august 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.