Connect with us

Hi, what are you looking for?

CSR ONG

Fundatia Orange a finantat crearea a 7 centre de accesibilizare pentru studentii nevazatori

OrangeFundatia Orange Romania, prin programul “Lumea prin culoare si sunet” 2013-2014, a finantat cu 208.000 lei proiectul “Cursuri accesibile pentru studentii nevazatori”, derulat de Fundatia Cartea Calatoare. In cadrul proiectului, derulat in parteneriat cu 5 universitati din Romania (Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca; Universitatea Bucuresti; Universitatea A. I. Cuza din Iasi;Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Oradea) au fost create 7 centre de accesibilizare a cursurilor pentru studentii nevazatori. In fiecare centru a fost instalat un sistem format dintr-un computer cu soft de recunoastere a caracterelor si o multifunctionala A3 care permite scanarea cartilor sau tiparirea lor cu caractere mari, Orangeprecum si transformarea lor in format electronic. Formatul electronic poate fi citit de nevazatori cu ajutorul unor programe speciale cu sinteza vocala.

Amalia_Fodor_Fundatia_Orange„Proiectul “Cursuri Accesibile pentru studentii nevazatori” al Fundatiei Cartea Calatoare este un exemplu de cum digitalizarea reduce diferenta dintre persoanele cu dizabilitati si cele fara dizabilitati, datorita echipamentelor si a numeroaselor aplicatii construite in jurul acestora. Ne dorim sa facilitam accesul cat mai multor tineri nevazatori la cursurile universitare si sa deschidem astfel pentru ei cat mai larg poarta catre viitor”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange Romania.

In centrele din Cluj-Napoca si Focsani s-au achizitionat imprimante Braille care au furnizat la cerere cursuri imprimate in scrierea specifica nevazatorilor.

OrangePeste 40 studenti voluntari au scanat carti pentru colegii lor nevazatori. Cursurile tehnice, mai greu de accesibilizat, au fost realizate de specialistii Fundatiei Cartea Calatoare. In acest moment se finalizeaza si biblioteca digitala www.carteacalatoare.ro, care va contine cursurile accesibilizate prin acest proiect si multe alte titluri, puse gratuit la dispozitia actualilor si viitorilor studenti nevazatori.

Totodata, 50 de studenti nevazatori au putut beneficia deja de serviciile gratuite oferite prin acest proiect. 17 dintre ei au primit un ajutor financiar pentru a-si achizitiona echipamente asistive care sa ii ajute in procesul de invatare. In plus, in cadrul acestui proiect au fost accesibilizate si cateva manuale. Speram ca  elevii care le vor folosi sa devina in curand viitori studenti in cadrul acestor universitati care s-au aratat atat de binevoitoare pentru a facilita accesul nediscriminativ la educatie.

Centrele de accesibilizare vor continua sa ofere pe termen lung aceleasi servicii actualilor si viitorilor studenti cu deficienta de vedere, cu sprijinul universitatilor si al studentilor voluntari.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR CAFE

Cum cel mai bine se invata din exemple concrete, apreciem ca este important sa comunicam si sa impartasim ceea ce facem, proiectele noastre, modul...

Featured

Kaufland România a selectat cele 14 organizații neguvernamentale care vor primi finanțare în valoare totală de peste 2.245.500 lei, in cadrul celui de-al doilea...

Featured

PENNY a inaugurat, alături de Habitat for Humanity, Centrul Comunitar din Buftea, un spațiu ce va funcționa ca un after-school și va deservi două...

Featured

Sistemul Coca-Cola in Romania (Coca-Cola HBC Romania si Coca-Cola Romania)  a lansat  Meniul Faptelor Bune, cu scopul de a ajuta cat mai multe persoane...