Fundatia Orange a finantat cu peste 200.000 lei proiectul HEAR-RING

Fundatia Orange_ UMF ClujLa Cluj-Napoca s-a finalizat, recent, proiectul HEAR-RING, finantat de Fundatia Orange cu suma de 203.100 lei in cadrul programului „Lumea prin culoare si sunet” editia 2013 si derulat de Catedra ORL din cadrul UMF “Iuliu Hatieganu”. Proiectul a vizat diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-nascutului in maternitatile din Cluj-Napoca si Baia Mare, care nu erau incluse in Programul National. In cadrul proiectului a fost achizitionata aparatura necesara screeningului auditiv in Clinica de neonatologie de la Clinica de Obstetrica si Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca si in Sectia de Neonatologie de la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare.

Amalia_Fodor_Fundatia_Orange”Screeningul auditiv al nou-nascutilor, realizat prin proiectul HEAR-RING, are o importanta deosebita, reprezentand primul pas in reabilitarea auditiva si verbala a copiilor cu hipoacuzie. Doar daca aud, micutii vor invata sa vorbeasca, vor putea fi integrati in sistemul educational si vor avea astfel sansa unei dezvoltari si a unei vieti normale”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange.

Prin proiectul HEAR-RING au fost testati auditiv pana acum un numar de 2614 nou-nascuti, 1725 din Cluj-Napoca si 889 din Baia Mare. Copiii care nu au trecut primul test au fost retestati la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj sau la Sectia ORL a Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare iar ulterior la Cluj-Napoca.

Un al doilea obiectiv al proiectului a vizat reabilitarea auditiv-verbala a pacientilor purtatori de implant cohlear. Astfel, in cadrul proiectului s-au achizitionat tablete si abonamente de internet cu ajutorul carora pacientii au intrat intr-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima data in Romania, a permis realizarea cu frecventa ridicata, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialisti, fara a mai fi necesara deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un numar de 8 pacienti, aflati in diverse faze ale reabilitarii. Cu aceasta ocazie s-au dezvoltat materiale de lucru, s-au tradus brosuri si s-a creat o baza pentru continuarea activitatilor online.

Al treilea obiectiv al proiectului a urmarit popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profunda prin implant cohlear in randul specialistilor logopezi care se ocupa de reabilitarea auditiv-verbala a pacientilor in etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj este inclusa in Programul National de Implant Cohlear si Proteze Implantabile inca din 2005, insa pentru a obtine rezultatele asteptate pacientii au nevoie de o indrumare corespunzatoare dupa operatie.  Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare si judetele invecinate a avut loc prin sedinte online si prin organizarea a doua simpozioane.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.