Fundatia Orange a finantat proiectul ARTmobile – Un muzeu la indemana!

artmobile-un-muzeu-la-indemana-maurice-de-vlaminck-peisaj-cu-capite-detaliu

Proiectul „ARTmobile – Un muzeu la indemana!”, realizat cu ajutorul finantarii obtinute in cadrul concursului „Lumea prin Culoare si Sunet” al Fundatiei Orange a fost lansat, recent, de Muzeul National de Arta al Romaniei.  Acesta propune o noua abordare a experientei muzeale, facilitand interactiunea directa a muzeului cu persoanele cu deficiente senzoriale care pot descoperi virtual o parte dintre cele mai  valoroase lucrari din colectiile celui mai mare muzeu de arta din tara. Proiectul contribuie la amplificarea interactiunii muzeului cu publicul si la alinierea serviciilor acestuia la bunele practici in domeniu.

liudmila-climoc-chief-executive-officer-orange-romaniaFelicit MNAR si intreaga echipa a proiectului pentru acest mare pas spre incluziunea oamenilor cu nevoi speciale si ma bucur ca ARTmobile a castigat finantare pentru a le oferi acces la educatie prin cultura. O societate moderna nu poate exista fara a asigura conditii echitabile si egale pentru toti membrii ei, iar tehnologia aduce raspunsurile si solutiile adaptate nevoilor oamenilor cu dizabilitati.”, a declarat Liudmila Climoc – CEO Orange Romania.

Site-ul www.mnar.arts.ro a fost relansat intr-o forma simplificata, cu informatii sistematizate. Noul site aduce in prim plan muzeele satelit (Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady), are conexiuni la retelele sociale si la canalul YouTube al MNAR. O componenta importanta raman vizitele virtuale pentru o parte din patrimoniu. Cele 40 de lucrari selectate beneficiaza de descrieri audio realizate cu ajutorul unor voci cunoscute partmobile-un-muzeu-la-indemanarecum Melania Medeleanu, Adela Greceanu, Alina Vancia,Dan Daniel, Liviu Popescu, profesionisti care s-au alaturat voluntar acestui proiect. De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente de auz, 17 dintre aceste lucrari sunt povestite in limbaj mimico-gestual de catre elevi de gimnaziu si interpreti autorizati. Pentru persoanele cu deficiente de vedere au fost create 15 dramatizari asemanatoare unor mici scenete de teatru radiofonic, iar 14 lucrari beneficiaza de diagrame tactile ce sunt completate de descrieri text si audio ce permit o explorare ghidata. Momentan, doar trei dintre acestea sunt disponibile online (Corneliu Baba, Jucatorul de sah, Nicolae Tonitza, Fata padurarului si Paul Signac, Poarta – Saint Tropez), urmatoarele 11 vor fi publicate lunar in 2017. Toate aceste materiale vor putea fi descarcate gratuit acasa, la scoala sau de catre asociatiile interesate.

Inspirat de impulsul tinerei generatii de a experimenta noile tehnologii si de a invata intr-un mod placut, ARTmobile permite Muzeului National de Arta al Romaniei sa intre in dialog cu cei aflati la distanta, contribuind la imbogatirea cunostintelor despre artele vizuale ale publicului cu nevoi speciale.

Amalia_Fodor_Fundatia_OrangeMNAR  este la a doua finantare a unui proiect prin intermediul Fundatiei Orange, ceea ce demonstreaza eforturile neobosite pentru accesibilizare si ne mandrim cu aceasta colaborare.  Persoanele cu deficiente senzoriale au niste bariere de care multi nu suntem constienti, iar noi am incercat sa aducem mai aproape de ei educatia, cultura si sanatatea cu ajutorul tehnologiilor digitale. Orice ONG poate aplica din decembrie 2016 cu proiecte speciale.”, a amintit Amalia Fodor – Director Fundatia Orange.

Muzeul National de Arta al Romaniei ofera publicului de toate varstele si de oriunde din tara posibilitatea de a se familiariza cu colectiile muzeului si de a dobandi noi cunostinte despre arta. Mai mult, corelarea informatiilor oferite prin descrieri, dramatizari, diagrame si explorare ghidata ajuta la fixarea cunostintelor si la dezvoltarea sau mentinerea diferitelor tipuri de memorie. Valoarea totala a proiectului ARTmobile este de 299.750 de lei din care 75% reprezinta valoarea finantarii obtinute in cadrul concursului „Lumea prin Culoare si Sunet” al Fundatiei Orange.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.