Fundatia Orange a lansat proiectul Digitaliada, pentru elevii din mediul rural

Dana Deac - Presedinte al Consiliului Director Fundatia OrangeFundatia Orange include in strategia sa de integrare sociala a persoanelor defavorizate un nou domeniu, respectiv educatia digitala pentru elevi din zone rurale. Proiectul, numit Digitaliada, are ca scop imbunatatirea performantei scolare a elevilor la unele din cele mai dificile materii – matematica si TIC – prin utilizarea unor metode moderne de predare, ȋn completarea celor traditionale. In cadrul proiectului-pilot, 10 scoli din mediul rural, vor fi dotate cu echipamente pe care vor rula materiale digitale educative de tipul „invatare prin joc” pentru clasele V – VIII. Au fost alese matematica si TIC deoarece dezvolta abilitati precum logica si gandirea analitica, esentiale pentru integrarea in era digitala.

Digitalul a revolutionat deja multe domenii, cum ar fi economia sau sanatatea. Invatamantul insa este inca majoritar traditional, desi digitalizarea are un potential imens de transformare pentru educatie si exista initiative variate in acest sens la nivel global. In multe tari a devenit comun faptul ca educatia transmisa prin metode digitale imbunatateste abilitatile copiilor si le ofera acestora un bagaj solid de cunostinte pe care il vor folosi pentru a se integra mai repede si mai usor in societatea asaltata continuu de schimbarile tehnologice. In cazul in care proiectul-pilot va avea rezultate bune, intentionam sa-l extindem la nivel national incepand din 2017”, a declarat Dana Deac, Presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Orange.

Un studiu national derulatde GfK (institut de cercetare de piata) in scoli gimnaziale din mediul rural pentru Fundatia Orange arata ca 95% dintre scoli sunt conectate la Internet, dar conexiunea este folosita in mare masura in scopuri administrative. 90% dintre scolile din mediul rural au un laborator IT, insa doar jumatate dintre laboratoare sunt conectate la Internet. Desi in toate scolile din mediul rural exista computere, in doar 75% din scoli echipamentele sunt functionale. De asemenea, studiul a aratat ca 63% din profesori au o atitudine deschisa in ceea ce priveste utilizarea noilor tehnologii la clasa, desi experienta lor didactica cu materiale educative digitale este foarte redusa, in principal din cauza lipsei de material digital corespunzator (cum ar fi softuri educationale sau manuale digitale). In ceea ce-i priveste pe elevi, majoritatea sunt deschisi catre noile tehnologii si multi dintre ei realizeaza deja activitati scolare pe calculatorul deacasa sau de la scoala.

Brigitte Audy, Secretar General al Fundatiei Corporative a Grupului OrangeEducatia digitala este directia strategica a Fundatiei Orange si un domeniu prioritar de actiune pentru anul 2016. Experienta pe care o avem acum prin cele 4 programe de educatie digitala derulate de Orange in Europa, Africa si Orientul Mijlociu, ne-a demonstrat ca utilizarea tehnologiilor digitale creste semnificativ prezenta la ore si performanta scolara a elevilor. Suntem incantati ca Romania lanseaza aceasta initiativa de educatie digitala si suntem increzatori ca proiectul va avea rezultate foarte bune”, a declarat Brigitte Audy, Secretar General al Fundatiei Corporative a Grupului Orange.

Cele 10 scoli participante vor fi alese printr-un apel public, la care se poate inscrie orice unitate scolara cu ciclu gimnazial din mediul rural.

Pentru mai multe detalii, click AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.