Fundatia Orange a sustinut accesibilizarea Bibliotecii Nationale pentru nevazatori

Fundatia Orange a sustinut proiectul Dream (Digital Resourcess – easy to access and manage), ce a vizat accesibilizarea Bibliotecii Nationale pentru persoanele cu dizabilitati vizuale. Initiat de Biblioteca Nationala a Romaniei, proiectul ofera produse si servicii accesibilizate persoanelor nevazatoare si cu vedere slaba, astfel incat acestea sa poata consulta documente si informatii, simultan si neingradit, in conditii egale cu ceilalti utilizatori ai bibliotecii. Valoarea totala a proiectului a fost 105.820 lei, din care 86.470 lei au fost asigurati de Fundatia Orange, prin programul de finantare „Lumea prin culoare si sunet”. Proiectul se desfasoara in perioada aprilie 2013 – aprilie 2014.

„Prin proiectul DReam Biblioteca Nationala a Romaniei isi propune: sa ofere utilizatorilor cu dizabilitati vizuale aceleasi lucrari pe care le pune la dispozitia publicului larg, adaptate nevoilor lor de lectura; sa faciliteze accesul acestora la domenii variate ale cunoasterii, navigarea pe Internet, precum si informarea la timp asupra unor evenimente curente; sa dezvolte un set de instrumente care sa asigure pregatirea de baza a utilizatorilor cu deficiente de vedere si sa ofere consultanta institutiilor culturale care doresc sã isi accesibilizeze clãdirile, produsele sau serviciile”, spun initiatorii proiectului.

Pentru a evita izolarea persoanelor cu dizabilitati intr-o sala de lectura anume creata, echipamentele si statiile de lucru adaptate pentru nevazatori au fost amenajate astfel incat sa ofere acces din majoritatea spatiilor  alocate publicului general Zona cataloagelor, Sala de Stiinte filologice, Sala de Stiinte juridice, Sala de presa, Sala pentru copii si tineret, Sala de referinte.

In cadrul proiectului au fost utilizate resurse inovatoare, precum: Planuri in relief ale cladirii; Cititoare de ecran – soft-uri ce redau vocal, in mai multe limbi, informatia afisata pe monitorul computerului; Magnificatoare de ecran – soft-uri ce afiseaza, in format marit sau folosind diferite contraste, informatia de pe monitorul computer-ului; Televizor cu circuit inchis – dispozitiv independent ce permite afisarea oricarui tip de document tiparit pe un ecran, in format marit sau folosind diferite culori si contraste de culori; Dispozitive de scanare si redare (vocal sau in format marit) a documentelor tiparite; Imprimanta Braille; Dispozitive de lectura a cartilor in format DAISY, precum si o colectie semnificativa de carti electronice si carti audio.

Fundatia Orange se situeaza in centrul actiunilor filantropice corporative si a politicii de responsabilitate sociala ale Orange Romania. Tintele principale vizate de catre Fundatia Orange sunt detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz in incercarea de a limita consecintele dizabilitatilor respective, integrarea persoanelor cu deficiente de vaz, de vorbire si de auz in comunitate facilitand accesul acestora la educatie, la cultura si la sanatate.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.