Fundatia Orange: „Informare Contra Discriminare” – platforma dedicata persoanelor cu deficiente de auz

Informare Contra DiscriminareCu finantare din partea Fundatiei Orange, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (Filiala Buzau) a lansat platforma „Informare Contra Discriminare”.

Peste 24.000 de persoane cu deficiente de auz pot intelege mai bine legislatia nationala si procedurile de lucru ale institutiilor, cu ajutorul celor peste 1000 de clipuri video in limbajul semnelor.

Pentru a impiedica pierderea unor drepturi si facilitati sau a evita semnarea unor documente in necunostinta de cauza, persoanele cu deficiente de auz au nevoie de o informare corecta, realizata pe intelesul lor. Forma principala de comunicare a persoanelor cu deficiente de auz este limbajul semnelor, motiv pentru care informatia transmisa pe cale orala este adesea receptionata incomplet sau eronat si poate duce la greseli importante.

Amalia_Fodor_Fundatia_OrangeIn cei 5 ani de activitate ai Fundatiei Orange am lucrat constant cu persoane cu deficiente de auz si vaz, impreuna cu ONG-uri care contribuie la imbunatatirea vietii lor si descoperim mereu alte nevoi cu care se confrunta aceste persoane. Pentru persoanele cu deficiente de auz am finantat 24 de proiecte, din care 10 sunt platforme sau aplicatii digitale, deoarece ne dorim ca resursele create in proiectele noastre sa fie accesibile de oriunde din tara”, a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange.

Limbajul mimico gestual contine semne carora le corespund concepte, iar echivalenta cu limba romana nu este intotdeauna exacta. De exemplu, un semn poate avea mai multe intelesuri, iar regulile gramaticale sunt diferite fata de limba romana.

De cand ma stiu am platit impozit pentru casa si pentru terenul pe care il avem in curte, ca orice om. Numai ca recent, fata noastra ne-a aratat site-ul Informare contra Discriminare si am vazut impreuna cateva din filmarile de acolo. Asa am aflat ca legea in Romania spune ca persoanele surde, ca mine si ca sotul meu, sunt scutite de impozitul pe casa si pe teren. Chiar a doua zi am fost impreuna la primarie, am depus toate actele si nu mai e nevoie sa platim nimic”, a povestit Atena Ion, beneficiara a platformei.

Platforma  www.InformareContraDiscriminare.ro asigura interpretarea unor informatii utile din domeniile juridic, economic si social, prin intermediul a mai mult de 1000 materiale video realizate de catre interpreti in limbajul mimico-gestual.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.