Fundatia Orange: Muzeul de Istorie din Constanta – accesibil pentru nevazatori

Arheotact 1Cu sprijinul Fundatiei Orange, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (MINAC) a facilitat accesul persoanelor cu deficiente de vedere la patrimoniul istoric si arheologic al Dobrogei.

Astfel, prin proiectul ArheoTACT, a fost creata o infrastructura de muzeu (covoare tactile, replici si modele tactile, ghiduri de expozitie si etichete tiparite in alfabet Braille) si o infrastructura media specifica (fiecare muzeu participant a fost dotat cu tablete si audio-ghiduri ce au instalate programe specifice. Totodata, la muzeele din Constanta, Histria si Mangalia au fost instalate calculatoare cu programe – cititoare de text JAWS. De asemena, in cadrul proiectului a fost construit un website dedicat, www.arheotact.ro, de unde se pot descarca ghidurile expozitiilor muzeelor participante.

Valoarea totala a proiectului a fost de 270.015 lei, din care suma de 222.265 lei a fost asigurata de Fundatia Orange. 

Prin implementarea proiectului s-a urmarit sporirea vizibilitatii nevoilor culturale ale publicului cu deficiente de vedere, prin constientizare la niveluArheotact 2l comunitatii si al autoritatilor asupra accesului acestora la educatie si cultura.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt persoanele cu deficiente de vedere (atat adulti, cat si copii), iar beneficiarii indirecti includ familiile, educatorii si insotitorii acestora – dar si specialistii muzeului si ai institutiilor partenere, precum si voluntari si angajati ai ONG-urilor din judetul Constanta si din alte judete ale Romaniei, care se ocupa de persoanele cu deficiente de vedere.

Proiectul este castigator in cadrul programului de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet” – editia 2016, organizat de Fundatia Orange, aplicant fiind MINA Constanta, parteneri “Asociatia Nevazatorilor din Romania – filiala Constanta-Tulcea” si Muzeul “Callatis” Mangalia, iar voluntari de la Lions Club Constanta au ajutat la implementarea acestuia. Proiectul a fost sustinut si de catre DGASPC Constanta si organizatia media Info Sud-Est. La proiect, muzeul constantean a participat si cu muzeele gestionate in judetul Constanta, respectiv Muzeul Carsium Harsova, Muzeul Axiopolis Cernavoda, Muzeul Tropaeum Traiani Adamclisi, Complexul muzeal Histria.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.