Fundatia Orange si Muzeul National de Arta au inaugurat proiectul ARTtouch

Orange__ARTouchMNAR  3 Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat, recent, produsele multimedia destinate persoanelor cu dizabilitati de vedere, de auz si de vorbire, realizate in cadrul proiectului ARTtouch. Programul a beneficiat de sprijinul financiar al Fundatiei Orange Romania, prin programul „Lumea prin culoare si sunet”, si s-a derulat in perioada mai 2013 – aprilie 2014. In cadrul acestuia au fost realizate aplicatii multimedia si de realitate augmentata, replici tactile, mostre textile, o „biblioteca de sunete” si o „biblioteca olfactiva” ce ofera publicului cu nevoi speciale experienta unei explorari multisenzoriale a Galeriei de Arta Europeana. ateliere sticla__sc de surziIn plus, impreuna cu beneficiarii au fost concepute tururi ghidate si ateliere speciale pentru aceste categorii de public. Valoarea totala a proiectului ARTtouch a fost de 288.967 lei, din care Fundatia Orange a contribuit cu 216.768 lei.

„Pentru Muzeul National de Arta al Romaniei, acest proiect reprezinta o modalitate de a se apropia de un public al carui acces la produse culturale de calitate este deseori extrem de limitat. Beneficiarii directi ai proiectului sunt persoanele (copii si adulti) cu deficiente de vedere, auz si vorbire, ca si familiile si educatorii acestora, pentru care materialele ajutatoare si o abordare creativa, interdisciplinara sunt esentiale”, spun initiatorii proiectului.

Produsele multimedia realizate pornind de la cateva dintre capodoperele Galeriei de Arta Europeana – Buchet cu flori de Jan Brueghel cel Batran, Sfantul Orange_Vizita gae_Artouch_2014Francisc si Sfantul Benedict ascultand un inger muzicant de Guercino si Poarta (Saint-Tropez) de Paul Signac – au rolul de a aduce in atentia tinerilor, prin mijloace moderne si atractive, povestile de dincolo de imagine si de a facilita procesul de intelegere a artei.

Capodopera lui Jan Brueghel cel Batran – Buchet cu flori – se afla la baza unei aplicatii de realitate augmentata ce propune o noua modalitate de a percepe pictura si ofera informatii utile despre istoria, stilul de viata si credintele oamenilor din secolul al XVII-lea. Aplicatia prezinta buchetul de flori in 3D, Orange_MNAR Program deficienti vederedetalii despre istoricul „dinastiei Breughel” si propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe AppStore si Google Play: bit.ly/MNAR-ARTtouch

De asemenea, maestrii parfumieri de la Expressions Parfumées din Grasse au creat un parfum inspirat de acest tablou, care face parte din „biblioteca olfactiva” special creata pentru turul multisenzorial.

Lucrarile Sfantul Francisc si Sfantul Benedict ascultand un inger muzicant de Guercino si Poarta (Saint-Tropez) de Paul Signac beneficiaza de aplicatii multimedia accesibile pe touchscreen-uri amplasate in apropierea tablourilor, care ofera informatii despre elementele compozitiei – planuri, personaje, sursa de lumina (Guercino) si despre corespondenta dintre sunete si culori (Signac).

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.