Fundatia PRAIS a dat startul programului „Suntem generatia in miscare!”

Echipa Fundatiei PRAIS la eveniment lansare SGIM - 2014Fundatia PRAIS a lansat programul national „Suntem generatia in miscare!” ce se va desfasura timp de trei ani si care se adreseaza elevilor din clasele a IX-a si a X-a din liceele din Bucuresti si Ploiesti. Programul are ca obiective informarea si educarea adolescentilor, a familiilor acestora si a publicului larg cu privire la beneficiile stilului de viata sanatos, a activitatilor fizice zilnice, sportului. Asta in conditiile in care in perioada 2009-2010, rata obezitatii in randul tinerilor de 15 ani din Romania a fost de 14% (in crestere fata de 6% in 2005-2006). Nivelul activitatilor fizice zilnice, in randul tinerilor cu varsta de 15 ani, este in scadere, fata de cel al tinerilor de 11 ani (de la 20% la 7% pentru fete si de la 32% la 16% pentru baieti), factor care contribuie la cresterea riscului de obezitate, PRAIS- Demonstratii ale copiilor la ceremoniile SETS 1datorita unui stil de viata dezechilibrat.

Silvia_Bucur_Presedinte_Fundatia_Prais“Programul Suntem generatia in miscare! va oferi acces la informatii si va activa peste 36.000 de adolescenti, 60.000 de membri ai familiilor acestora, precum si 1.300 de cadre didactice din Bucuresti si Ploiesti, prin intermediul portalului www.generatiainmiscare.ro si a materialelor educationale si de informare ce vor fi puse gratuit la dispozitia elevilor si a unor concursuri intre licee. Vom promova combinarea armonioasa a studiului si accesului la cunoastere si la dezvoltare personala a tinerei generatii cu activitatile fizice. Timpul de calitate petrecut alaturi de familie, prieteni si colegi, atitudinea pozitiva, deschisa catre nou, cunoasterea si asumarea valorilor morale, respectul de sine si al altora vor fi mesaje importante prin care ne dorim sa contribuim la adoptarea unui stil de viata armonios si sanatos de catre tanara generatie a liceenilor”, a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

Pentru a evalua impactul programului, Fundatia PRAIS a aplicat, pe un esantion relevant de licee, un chestionar care va sta la baza unui studiu sociologic privind obiceiurile de stil de viata ale elevilor din clasa a IX-a din Bucuresti si Ploiesti, ale carui rezultatele urmeaza sa fie facute publice in ianuarie 2015.

Toti elevii participanti in programul „Suntem generatia in miscare!” vor primi gratuit cate o brosura educationala cu informatii si sfaturi despre alimentatia echilibrata si beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice. In scoli, se vor organiza dezbateri, lectii deschise si activari directe ale elevilor, animate de adevarate modele pentru acestia: sportivi remarcabili din cadrul unor importante federatii sportive, studenti din cadrul UNEFS, actori, dansatori si lideri de opinie.

Principalul canal de informare pentru toti membrii comunitatii „Suntem generatia in miscare!” il reprezinta portalul www.generatiainmiscare.ro, care va contine articole, studii, interviuri si sfaturi de la medici nutritionisti, psihologi si sportivi de renume. Quiz-urile, concursurile tematice online si Marea Competitie intre licee vor anima elevii si ii vor informa cu privire la stilul de viata sanatos, la importanta practicarii de activitati fizice zilnice si adoptarii unei alimentatii echilibrate.

La nivel global, 2,1 miliarde de oameni, aproape 30% din populatia globului, sunt supraponderali sau obezi. Acest numar este de doua ori si jumatate mai mare decat acela al adultilor si al copiilor subnutriti. Obezitatea este responsabila de aproape 5% din decesele anuale la nivel global. Impactul global economic ajunge la aproximativ 2 trilioane USD anual, ceea ce reprezinta 2,8% din produsul intern brut global. Daca se mentine ritmul actual, pana in anul 2030 aproape 50% din populatia adulta a globului va fi supraponderala sau obeza. In acest sens, programele de preventie, informare si educare, intr-o abordare holistica, contribuie, alaturi de alti factori, la inversarea acestei tendinte.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.