Fundatia Prais indeamna parintii sa-si lase copiii sa se joace des in aer liber

Fundatia Prais, initiator al miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, recomanda parintilor sa gaseasca solutii prin care copiii lor sa faca zilnic miscare. Un studiu realizat de doctor Pooja Tandon si echipa sa de la Colegiul Seattle Children Research Institute, efectuat pe un numar de 9.000 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani – un esantion reprezentand 4 milioane de copii din aceasta grupa de varsta arata ca:

  • prescolarii nu se joaca suficient de des in aer liber;
  • circa jumatate dintre copiii prescolari nu au nici macar o ocazie pe zi de a se juca in aer liber;
  • prescolarii care au cel putin 3 prieteni constanti au o dorinta mai mare de a se juca afara in fiecare zi.

Interventiile miscarii SETS in clasele din ciclul primar din cele 215 scoli din Bucuresti si Roman au confirmat nevoia si dorinta copiilor de a face miscare si de a se juca in aer liber. Peste 4.000 de elevi, alaturi de profesorii coordonatori, s-au implicat voluntar si au creat 100 de “Cluburi SETS de miscare si distractie”, in cadrul carora deruleaza activitati diverse de miscare, in timpul liber.

“Lansam o invitatie parintilor sa se informeze si sa se implice direct pentru a gasi solutiile prin care copiii sa efectueze zilnic activitati fizice: 10 minute de gimnastica dimineata in fata ferestrei, o plimbare in mers rapid sau cu rolele, cu bicicleta, 30 de minute de joaca cu mingea sau o alergare usoara. Ne preocupa cand ii vedem pe copiii nostri obositi si palizi sau hiperactivi. Nu gasim caile de rezolvare a supraponderabilitatii lor. Familia, scoala, comunitatea pot interveni, promovand la gradinita, la scoala si acasa beneficiile activitatilor fizice zilnice si recreative atat de necesare dezvoltarii armonioase a copiilor. In asociere cu o alimentatie variata si echilibrata, cu accent pe consumul de fructe si legume proaspete, cu o buna hidratare, vor putea preveni obezitatea infantila, vor combate efectele stresului cauzat de timpul indelungat petrecut in casa, la televizor sau la calculator”,  a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia Prais.

Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS are ca obiective, in urmatorii de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare noua, holistica: minte, trup, spirit. “Si eu traiesc sanatos!” – SETS este membru oficial al Epode International Network – EIN, alaturi de alte 23 de programe nationale cu metodologii similare din 18 tari, printre care se numara: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Mexic, Canada, Brazilia, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.