GE a facut economii la energie in valoare de 275 milioane USD

Mii de angajati ai GE au verificat, in ultimul deceniu, sute de birouri si de fabrici pentru a descoperi ferestre cu fisuri, robinete care picura, becuri ramase aprinse la sfarsit de saptamana si alte surse de risipa a energiei. Aceste „cautari de energie irosita” au generat pana in prezent economii la energie in valoare de peste 275 milioane USD, au redus amprenta de carbon a GE si au atras laude la adresa companiei din partea unor importante grupuri active in domeniul protectiei mediului. Un nou raport al organizatiilor World Wildlife Fund (WWF) si Carbon Disclosure Project (CDP) dat publicitatii recent lauda compania GE pentru actiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru depasirea obiectivelor „ambitioase” de reducere a emisiilor de carbon si obtinerea unor randamente financiare mai mari decat companiile fara astfel de obiective.

“Constienta de oportunitatile evidente, in 2010, GE si-a reformulat obiectivul pentru o reducere absoluta de 25% pana in 2015 pe baza acelorasi valori de referinta ale emisiilor din 2004. GE si-a propus sa isi imbunatateasca eficienta energetica a operatiunilor si a depasit substantial obiectivul initial de reducere anuala cu 1% a emisiilor”, se arata in raportul citat.

Raportul, denumit „Solutia de 3%: stimularea profitului prin reducerea emisiilor de carbon,” este rezultatul unui efort de sase ani de „analizare” a modalitatilor prin care corporatiile americane isi pot reduce profitabil emisiile cu 3% sub nivelurile din 2010 si pot preveni cresterea temperaturii medii globale cu inca doua grade Celsius pana in 2020. Raportul avertizeaza ca schimbarile climatice urmeaza sa aiba efecte pe termen lung, periculoase si ireversibile daca se va depasi pragul respectiv.

Raportul, care s-a bazat pe date si analize de la McKinsey & Co., Deloitte si alte firme si specialisti, a constatat ca numai companiile din SUA ar putea realiza economii nete de pana la 190 miliarde USD in 2020 prin schimbari aduse modelelor lor de afaceri. Intre 2010 si 2020, acea valoare ar putea ajunge pana la 780 miliarde USD. Specialistii citati in raport spun ca schimbarile, precum cele identificate in cautarile de energie irosita derulate de GE, includ cresterea eficientei energetice prin imbunatatiri comportamentale, de management si tehnologie, precum si instalarea unor sisteme energetice cu o amprenta redusa de carbon, cum ar fi sisteme energetice solare pe acoperis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.