GlaxoSmithKline a lansat programul de colectare a inhalatoarelor folosite

GlaxoSmithKline (GSK) Romania, in parteneriat cu Farmaciile DONA, a lansat programul-pilot de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienti. Astfel, timp de sase luni (din septembrie 2013 si pana in februarie 2014) pacientii pot aduce inhalatoarele folosite in recipientele de colectare amplasate in cele 80 de farmacii DONA din Bucuresti si in spitalul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Pentru colectare, pacientii pot aduce orice tip de inhalatoare folosite, de la orice producator, in vederea eliminarii lor definitive din natura, printr-un proces de incinerare ecologica. Obiectivul programului este de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.

“Trebuie spus ca in acest program sunt primite inhalatoarele de orice marca. Suntem de parere ca o companie responsabila nu trebuie sa se limiteze la masurile de a-si reduce amprenta de carbon numai prin eficientizarea businessului, ci totodata sa faciliteze folosirea produselorintr-un mod responsabil si sa ofere conditiile pentru acest lucru. Proiectul de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienti, este primul din lume de acest fel si ne bucuram ca l-am putut aduce si in Romania”, a declarat Andreia Cucu, PR&Communication Manager, GlaxoSmithKline Romania.

Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare pot primi gratuit produse care sa vina in sprijinul tratamentului afectiunilor respiratorii, astfel: la fiecare inhalator adus in farmacie, vor primi gratuit o apa de gura, iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus , supliment alimentar cu vitamina C si Zinc.

“Am acceptat imediat invitatia de a sustine acest proiect de real impact pentru mediu si pentru sanatatea publica. Ne vom implica activ in informarea tuturor pacientilor cu boli respiratorii care viziteaza Farmaciile DONA din Bucuresti cu privire la acest program si ii vom incuraja ca la randul lor sa se implice responsabil pentru sanatatea lor si a celor dragi. Gestul de a colecta inhalatoare implica eforturi modeste, in comparatie cu potentialul foarte mare de impact pozitiv. Avem speranta ca rezultatele dupa primele sase luni de colaborare vor fi foarte bune, astfel incat programul sa fie implementat si in continuare”, a declarat Ana Maria Petculescu, Director Marketing Farmaciile DONA.

Potrivit rezultatelor unui sondaj desfasurat de compania GSK in Marea Britanie , in fiecare inhalator cu aerosol aruncat, raman reziduuri de gaz nefolosit . Atunci cand ajung in natura, acestea provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon. Astfel, doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusain jurul lumii. La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 . Prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.

In Romania, daca fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , intr-un an. In caz contrar, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs, timp de un an, de 2.831 hectare de padure de stejari – de 25 de ori marimea Parcului Herastrau .

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania si Grecia. Romania este a 6-a tara din Europa unde compania GSK implementeaza acest proiect.

Programul de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacientii cu boli respiratorii, si eliminarea lor definitiva se subscrie angajamentului GSK pe termen lung, de a ajunge la zero emisii de carbon, pana in anul 2050, la nivel global, in intregul lant de activitate al companiei.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.