GlaxoSmithKline atrage atentia asupra incidentei hepatitei la nivel mondial

GlaxoSmithKline (GSK), impreuna cu Alianta Mondiala a Hepatitei, atrage atentia asupra incidentei si gravitatii acestei afectiuni, precum si asupra importantei preventiei prin vaccinare. Pe plan mondial, hepatita reprezinta o importanta problema de sanatate publica, putand determina forme severe cu evolutie spre deces. Hepatita acuta cu VHB evolueaza deseori catre hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer hepatic si deces, cu toate ca este o infectie care poate fi prevenita prin vaccinare. In Romania, numai in 2011, au fost raportate 2 cazuri de hetatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori. In 2012, cel mai mare numar de cazuri de hepatita acuta cu VHB s-a observat la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (27%), categorie urmata de cea a tinerilor intre 20-24 de ani. In ceea ce priveste numarul de persoane infectate cu virusul hepatitei B, Romania ocupa locul 2 in Europa, cu peste un milion de persoane infectate.

“Populatia trebuie sa stie ca exista solutii pentru ca o astfel de infectie sa nu se transforme intr-o drama, iar una dintre cele mai importante masuri este vaccinarea. Inca din prima zi de viata, nou-nascutul este vaccinat impotriva hepatitei B in cadrul Programului National de Vaccinare. Din pacate insa observam, in ultimii ani, un trend ingrijorator al mamelor care refuza sa isi vaccineze copii impotriva Hepatitei B, boala care daca este dobandita in copilarie conduce rapid la ciroza hepatica si deces”, a declarat Conferentiar Dr. Victoria Arama, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof Dr Matei Bals” din Bucuresti.

Hepatita acuta cu virus A este contractata pe cale digestiva, prin intermediul mainilor murdare, apei sau alimentelor contaminate si evolueaza de obicei catre vindecare, neexistand riscul evolutiei catre hepatita cronica sau ciroza hepatica. Hepatita acuta B apare ca urmare a infectarii cu virusul hepatitic B. Virusul poate fi transmis pe mai multe cai: de la mama la copil in timpul nasterii, prin contact sexual, prin folosirea in comun a acelor de seringi de catre utilizatorii de droguri intravenoase, tatuaje si foarte rar prin transfuzii. Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia asupra faptului ca, printre cauzele principale ale contractarii virusului hepatitic se numara si calatoriile in zone ale lumii cu incidenta mare a hepatitei A sau B. In conditiile cresterii fluxului de persoane care calatoresc in aceste zone, se pot inregistra epidemii locale de import.

La nivel mondial se inregistreaza peste 1,4 milioane de cazuri de hepatita acuta A si peste 240 milioane de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic B (VHB). Anual, in intreaga lume se estimeaza ca sunt peste 600.000 de decese din cauza complicatiilor infectiei cronice cu virus hepatitic B (ciroza hepatica si carcinomul hepatocelular). Virusul hepatitic B creste de 100 de ori riscul de cancer hepatic, ocupand locul al 2-lea in randul factorilor de risc pentru cancer, dupa tutun.

Pentru mai multe informatii, click AICI

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.