GSK: Asistenta medicala pentru aproape 1000 de copii din familii sarace

Prin programul Impreuna pentru o sanatate mai buna, componenta de sanatate a programului Fiecare copil in gradinita, peste 1.000 de copii au primit medicamente, vitamine si au beneficiat de transport gratuit la medic. Mai mult, 80 de copii din doua sate din Covasna, care fusesera vaccinati numai la nastere, au reusit sa recupereze din decalaj. Derulat de Asociatia OvidiuRo, cu sprijinul GSK Romania, proiectul a ajuns la jumatatea perioadei de implementare, din totalul celor trei ani. In baza finantarii de 150.000 de euro a fost posibila dezvoltarea unor proiecte locale ce au vizat controale medicale periodice, realizarea vaccinarilor obligatorii, sprijinirea parintilor pentru a cumpara medicamente pentru copii, facilitarea activitatii mediatorilor sanitari si programe de educatie pentru sanatate si igiena cu copiii si parintii lor.

“A trecut un an si jumatate de la lansarea componentei de sanatate a programului Fiecare Copil in Gradinita initiat de OvidiuRo – un proiect cu multe provocari, dar si cu rezultate si satisfactii pe masura. Am convingerea ca implicarea membrilor comunitatii locale inca de la inceputul proiectului a contribuit semnificativ la implementarea cu succes a acestuia, pentru ca au inteles ca educatia copiilor este in directa legatura cu  starea de sanatate a acestora. Proiectul se bucura de implicarea unor oameni inimosi, partenerii nostri de la OvidiuRo, mediatorii sociali si membrii comunitatii locale si, de aceea, sunt convinsa ca impreuna vom reusi in continuare sa facem diferenta in viata comunitatilor in care ne vom implica”, a declarat Andreia Cucu, Comunication Manager GSK Romania.

Imunitatea scazuta a copiilor, lipsa unei alimentatii adecvate si conditiile de trai improprii sunt numai cateva dintre grijile zilnice cu care se lupta parintii saraci. O cauza importanta pentru care copiii saraci lipsesc de la gradinita sunt problemele de sanatate. Astfel, in prima jumatate a perioadei de implementare a programului 17 comunitati din judetele Alba, Brasov, Bacau, Cluj, Covasna, Dolj, Dambovita, Mures, Sibiu si Vaslui au implementat proiecte de sanatate derulate in sprijinul copiilor. 850 de copii au beneficiat de analize medicale de baza gratuite la inceputul anului scolar trecut. In urma acestor investigatii s-a constatat ca 15% dintre copii aveau paraziti intestinali, iar 8% infectii streptococice, fiind luati in evidenta de medicul de familie. Anul acesta analizele se repeta, extinzandu-se la aproape 1.000 de copii.

Mai mult, cu sprijinul OvidiuRo si GSK Romania, in lunile iulie si august anul acesta, 120 de profesori au organizat Ateliere de Vara in 14 judete, pentru 1.500 de copiii, dupa un curriculum dezvoltat de OvidiuRo. Cei mici au invatat despre corpul lor, au descoperit cat de importante sunt igiena si alimentatia sanatoasa si cum sa se fereasca de diferite boli. Copiii au fost incurajati sa puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri, sa experimenteze si sa descopere, sa fie creativi si sa lucreze in echipa. Atelierele de Vara s-au incheiat cu o Conferinta de Bune Practici la care au participat 70 de profesori si specialisti in educatie.

In luna iulie, 20 de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si 15 medici specialisti, implicati in programul Impreuna pentru Sanatatea Rurala al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti, au organizat impreuna cu OviduRo o caravana medicala in comunele Valcele (jud. Covasna) si Tarlungeni (jud. Brasov). 400 de copii si 380 de adulti au beneficiat de investigatii gratuite (recoltare de sange pentru colesterol, trigliceride, glicemie si hemoglobina, electrocardiograma, ecografie abdominala, teste rapide pentru streptococ, rotavirus si adenovirus).

Majoritatea copiilor au fost diagnosticati cu afectiuni respiratorii, paraziti intestinali, anemie si rahitism. In comuna Valcele, din 20 de copii consultati, numai cinci erau sanatosi. Hrana acestor copii este saraca in vitamine si nutrienti – majoritatea mananca cartofi prajiti sau paine cu parizer, foarte putine fructe sau legume proaspete si beau foarte putina apa. In cadrul activitatilor de educatie pentru sanatate din gradinita, copiii au beneficiat de o gustare sanatoasa (fructe, iaurt, cereale), iar in lunile reci multi dintre ei au primit vitamine.
Proiectul a sprijinit medicii de familie din patru comunitati ce fac parte din proiectul Fiecare Copil in Gradinita sa deruleze controale medicale saptamanale in satele izolate in care, in mod normal, ajung foarte greu.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.