GSK faciliteaza accesul la informatie pentru pacientii cu boli respiratorii

GSK - Lansare JUrnalul Pacientului cu BPOCCu sprijinul GSK Romania, Societatea Romana de Pneumologie a lansat Jurnalul Pacientului cu BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), o boala pulmonara cronica, cauzata in 90% din cazuri de fumat. Ghidul informativ va fi distribuit gratuit prin intermediul medicilor, ca prim pas in educarea celor peste un milion de romani care se confrunta cu aceasta afectiune, cu scopul de a-i ajuta sa-si inteleaga boala si sa invete sa o controleze. Totodata, Jurnalul reprezinta si un instrument de monitorizare, util pentru medici in gestionarea evolutiei bolii. Tara noastra ocupa locul trei in Europa la mortalitatea cauzata de GSK - Lansare JUrnalul Pacientului cu BPOC2BPOC 75% dintre cei care sunt diagnosticati cu BPOC renunta la tratament si aleg sa ignore simptomele acesteia. Specialistii pneumologi atrag atentia ca, netratata, boala poate fi fatala.

Dana Constantinescu_Director Medical GSK RomaniaAceasta este a doua initiativa de acest fel pe care GSK Romania o sustine in ultimul an in sensul facilitarii accesului la informatie pentru pacientii cu boli respiratorii, dupa ce anul trecut am sustinut crearea, de catre partenerii nostri din SRP, a Jurnalului Pacientului cu Astm. Avem 40 de ani experienta in aria bolilor respiratorii si ne-am asumat in totalitate angajamentul de a fi un real sprijin pentru echipa medic-pacient, atat prin portofoliul nostru de produse inovatoare, cat si prin sustinerea crearii instrumentelor moderne de management al bolilor, precum Jurnalul Pacientului cu BPOC”, a declarat dr. Dana Constantinescu, directorul medical al GSK Romania.

Jurnalul a fost creat ca raspuns la realitatile si statisticile negative din jurul BPOC, care avertizeaza ca numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmeaza un tratament regulat, in ciuda faptului ca in lipsa acestuia, boala se agraveaza, modifica dramatic viata pacientului, (care ajunge sa nu mai poata respira la cel mai mic efort) si poate fi fatala. Jurnalul isi propune sa favorizeze acceptarea tratamentului de catre pacient si sa il asiste in lupta impotriva bolii cu sfaturi auxiliare.

GSK_ Prof As Dr Ruxandra Ulmeanu-Lansare Jurnalul Pacientului BPOCJurnalul Pacientului cu BPOC este, in primul rand, un excelent instrument de monitorizare a bolii, atat din perspectiva medicului, cat mai ales a pacientului – el poate acum sa compare stadiile de boala in diferite momente de timp, corelate cu diverse decizii de viata pe care le ia pentru controlul afectiunii de care sufera. De asemenea, si familia, un vector extrem de important de influentare a pacientului, are vizibilitate asupra evolutiei starii acestuia de sanatate”, a declarat Prof. As. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar pneumolog-bronholog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” Bucuresti si unul dintre realizatorii ghidului.

In fiecare an, BPOC este responsabila pentru moartea a 3 milioane de oameni – de doua ori mai multe decese decat cele cauzate de accidentele de masina sau de HIV/SIDA, din intreaga lume. Totodata, in Romania prevalenta acestei boli scade sub pragul varsteiGSK - Lansare JUrnalul Pacientului cu BPOC-Pacient de 35-40 de ani, iar peste 50% din populatia de peste 40 de ani din Romania a fost identificata ca fiind la risc de BPOC.

Pe langa aderenta scazuta la tratament, mortalitatea ridicata a acestei afectiuni este pusa si pe seama lipsei de informare: in timp ce BPOC este o boala pulmonara incurabila cauzata in 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumatorilor sufera de BPOC fara sa stie. Astfel, jumatate din cazuri nici nu ajung sa fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, usor de ignorat si de confundat cu un dat al varstei. In acest context, specialistii pneumologi atrag atentia asupra necesitatii de a derula initiative de informare a populatiei asupra importantei tratarii si diagnosticarii timpurii a acestei boli.

Jurnalul Pacientului cu BPOC cuprinde 64 de pagini cu informatii despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice despre dieta potrivita sau renuntarea la fumat, cu scopul de a arata cum boala poate fi tinuta sub control, oferind totodata si un instrument de evaluare si monitorizare al acesteia, dedicat medicilor. Jurnalul tiparit va fi pus la dispozitie gratuit pacientilor care sufera de BPOC, prin intermediul medicilor pneumologi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.