GSK Romania a colectat peste 10.000 de inhalatoare de la pacientii cu boli respiratorii

Inhalatoare_Poster_2017_toate_01_cu_claim_resizedIn cadrul programului Colectam Inhalatoare, lansat de GSK Romania la nivel national, peste 10.000 de inhalatoare folosite au fost colectate de la pacientii cu boli respiratorii si ulterior eliminate definitiv din natura.

Programul s-a desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Astfel, timp de opt luni pe parcursul anului 2017, in perioada mai – decembrie inclusiv, mii de pacienti cu boli respiratorii din toata tara s-au implicat in program si si-au aruncat inhalatorul folosit sau expirat, de orice tip sau marca, in cele peste 200 de puncte de colectare amplasate in lanturile de farmacii partenere Ropharma, Richter si Sensiblu, respectiv in Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Bucuresti.

GSK Romania este singura companie farmaceutica care a infiintat o infrastructura de colectare a deseurilor medicale de la pacienti – un pas esential pentru reducerea emisiilor de CO2 si a efectului de sera, responsabile pentru schimbarile climaterice .

 

Dana M Constantinescu_GSKPentru noi, responsabilitatea sociala este un aspect integrat in business-ul de zi cu zi. De aceea, programul Colectam Inhalatoare, care vine in beneficiul comunitatii si al mediului inconjurator, consolideaza in mod firesc investitiile noastre. Scopul nostru final este sa imbunatatim calitatea vietii romanilor si ne straduim sa il implinim prin tot ceea ce facem.  Ne bucuram ca am reusit sa cream o astfel de infrastructura in premiera pentru Romania si speram sa ramana pe viitor un model de urmat pentru toate companiile care vor sa fie responsabile cu privire la traseul produselor lor si dupa ce au fost comercializate”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK Romania.

In cadrul programului, peste 550 kg de deseuri medicale de tip infectios au fost colectate si eliminate definitiv din natura, reprezentand un total de peste 10.000 de inhalatoare depuse.

Astfel, programul a impiedicat ca peste 886 tone de CO2 sa polueze mediul, ceea ce reprezinta amprenta de carbon ce ar fi fost generata de aceste deseuri daca ar fi fost aruncate in natura. De exemplu, cantitatea echivaleaza cu emisiile care ar fi fost produse de 153 de calatorii cu masina in jurul lumii .

In Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , intr-un an.  Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau  din Bucuresti.

Din totalul dispozitivelor colectate in cadrul programului, circa 90% au fost cu aerosoli – tipul de inhalatoare care are cel mai mare impact asupra mediului. Acestea, din cauza gazului propulsor ramas nefolosit, provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon, potrivit unui studiu desfasurat de GSK in Marea Britanie.

Eliminarea deseurilor colectate a fost facuta prin intermediul unei companii specializate in managementul deseurilor medicale, printr-un proces de incinerare ecologica, care reduce cu 99% impactul de mediu.

Programul a avut si o componenta educationala cu privire la impactul de mediu al acestor deseuri. Pacientii au aflat, de exemplu, ca doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.

La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2  anual.

Programul Colectam Inhalatoare, lansat de GSK Romania cu sustinerea partenerilor sai, a avut pana in prezent doua editii, una pilot pe Bucuresti si una la nivel national, in cadrul carora au fost colectate in total peste 17.000 de inhalatoare, compania aducand o contributie semnificativa la eforturile de protejare a mediului inconjurator.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.