GSK Romania a realizat prima infrastructura nationala de colectare a inhalatoarelor folosite

Inhalatoare_Poster_2017_160517GSK Romania a realizat la nivel national prima infrastructura de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienti. Scopul proiectului vizeaza reducerea emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, limitarea acumularii de deseuri si protejarea sanatatii populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.  Astfel, incepand din mai si pana in decembrie 2017 inclusiv, romanii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marca, in cele peste 200 de puncte de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter si Sensiblu din intreaga tara pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natura. Lista completa a farmaciilor este disponibila pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

Dana Constantinescu, director medical GSK RomaniaProtejarea mediului este o directie stategica esentiala pentru business-ul GSK Romania, iar programul Colectam Inhalatoare se subscrie angajamentului GSK pe termen lung. In calitate de companie responsabila, ne asumam ca avem grija de impactul produselor noastre inclusiv dupa ce acestea au fost utilizate si suntem mandri ca reusim sa venim in sprijinul intregii comunitati, colectand aceste deseuri indiferent de marca”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK Romania.

Deseurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologica, prin intermediul unei companii specializate in managementul deseurilor medicale.

De asemenea, programul atrage atentia asupra impactului de mediu al acestor deseuri. Astfel, doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.

Programul Colectam Inhalatoare a fost derulat in faza pilot in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienti pentru colectare si eliminare. 

In Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , intr-un an.  Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenFoto_inhalator gigant_2017ului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau  din Bucuresti.

Programul este desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 . Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%. Potrivit unei analize desfasurate de GSK in Marea Britanie , in fiecare inhalator cu aerosol aruncat raman reziduuri de gaz nefolosit de catre pacient , care, atunci cand ajung in natura, provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global sub numele Complete the Cycle in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania, Grecia si Romania.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.