GSK sustine proiectul Suport+, pentru instruirea a 6 pacienti seropozitivi

GSK sustine proiectul Suport+, realizat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA), in cadrul caruia 6 pacienti seropozitivi vor fi instruiti si angajati. Discutiile vor viza notiuni de management al bolii si suport emotional pentru a face fata mai bine afectiunii cu care se confrunta. Proiectul pilot se va desfasura pentru o perioada de sase luni si va asigura ajutor pacientilor prin metoda educatiei intre egali (peer support), in cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucuresti (Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”), Constanta si Iasi. Proiectul reprezinta o noutate absoluta pentru tara noastra, in timp ce astfel de proiecte se desfasoara cu succes in multe dintre tarile Europei de Vest, in special in Marea Britanie.

“Perioada lunga de tratament si perioada lunga de lupta cu boala le fac pe aceste persone vulnerabile si cu nevoie de sprijin si sustinere continua, pentru a se asigura succesul in lupta cu virusul HIV. In ultimii ani se constata o crestere alarmanta a numarului de persoane seropozitive care au probleme in aderenta la tratament si ajung in esec terapeutic, aderenta fiind afectata de o serie de multi factori cum ar fi suportul psihologic, accesul la serviciile medicale, protectia sociala, informatiile si intelegerea modului cum functioneaza tratamentul antiretroviral. De aici si nevoia continua de sustinere pentru pacientii cu HIV/SIDA”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv al UNOPA.

In tara noastra traiesc in prezent peste 11.500 de persoane diagnosticate cu infectia HIV. Un roman din doi care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”. Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990, si se afla in tratament antiretroviral de peste 10 ani.

GSK are o experienta de aproape 30 de ani in cercetarea si dezvoltarea de tratamente antiretrovirale, AZT, molecula dezvoltata de GSK, fiind chiar primul medicament inregistrat in lume pentru tratamentul infectiei cu HIV (in 1987). De atunci, datorita inovatiilor medicale, pacientilor infectati cu HIV pot sa aiba o viata normala – sa aiba un loc de munca, sa isi intemeieze familii si sa duca o viata sociala obisnuita. Iar pentru a intensifica eforturile de dezvoltare de noi molecule ce pot imbunatati calitatea vietii pacientilor si realizarea unor parteneriate valoroase cu comunitatea HIV, GSK a infiintat, impreuna cu Pfizer, in 2009, compania ViiV Healthcare, o companie dedicata exclusiv ariei terapeutice HIV.
Eforturilor GSK din zona stiintifica li se adauga cele de sustinere a pacientilor prin colaborarea cu asociatiile de pacienti (Patient Advocacy).

Printre programele derulate de GSK alaturi de UNOPA pentru sustinerea persoanelor afectate de acest virus se numara www.iamademana.ro si www.viatacuhiv.ro, prin care se ofera sustinere pacientilor seropozitivi in lupta lor de zi cu zi cu HIV.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.