Guerilla Verde a pornit lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu

Caravana educationala prin film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde a dat startul celei de-a opta editii. Tinerii din Bacau, alaturi de alti elevi din cinci orase ale tarii, respectiv: Ploiesti, Iasi, Focsani, Buzau si Bucuresti, vor afla cum pot colecta mai usor bateriile si dozele de aluminiu. Obiectivul aceste editii este implementarea programului de colectare selectiva a bateriilor cu ajutorul Asociatiei Ecotic si Ecotic BAT si a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts, derulata in Romania de Asociatia Non-Profit Alucro, in cat mai multe institutii de invatamant din tara. De asemenea, autoritatile locale si-au aratat suportul fata de aceasta initiativa, prin implementarea programelor in cadrul institutiilor proprii, cu scopul de a oferi un bun exemplu.

„Participam la aceasta campanie educationala din dorinta de a forma noi deprinderi in randul elevilor si cadrelor didactice in directia colectarii selective a bateriilor, avand in vedere atat miza ecologica (prevenirea contaminarii solului si apei cu substante toxice precum mercurul, nichelul, cadmiul), precum si cea economica, care consta in reciclarea si revalorificarea metalelor in noile fluxuri de productie”, a declarat Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.

Statisticile arata ca in Romania se recicleaza aproximativ 30% din dozele de aluminiu introduse pe piata, ceea ce inseamna ca una din trei doze este reciclata. Fiecare doza reciclata este repusa in vanzare sub forma unei alte doze – in numai sase saptamani! Pentru ca sunt o sursa de energie mobila, bateriile si acumulatorii au devenit un „accesoriu” important in viata noastra zilnica. Totodata, statisticile arata ca in Romania se comercializeaza anual 40 milioane de baterii portabile. Dintre acestea, 85% ajung la groapa de gunoi, contaminand solul si panza freatica. Fiecare baterie contine, in medie, 20 grame de metal ce poate fi reutilizat, dar, pentru ca nu sunt reciclate, acest metal se pierde in deseuri. Mai mult, o baterie uzata aruncata la cosul de gunoi si ajunsa apoi la groapa de gunoi poate polua un metru de pamant si 10 litri de apa.

Guerilla Verde este prima caravana educationala prin film cu mesaj ecologic din Romania. Dupa 3 ani de activitate caravana a inregistrat: 6 editii organizate; peste 14.000 de participanti: tineri, elevi, autoritati, presa, parteneri; 18 filme proiectate cu mesaj ecologic educational; 100 de scoli, 30 licee si 14 universitati din cele peste 20 de orase vizitate. Proiectul se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerului Educatiei, ANPM si cu sprijinul primariilor oraselor gazda, al Asociatiei Non Profit Alucro si Asociatiei ECOTIC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.