Habitat, IGSU si Petrom sustin Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta

Habitat for Humanity Romania organizeaza astazi, la Craiova, in parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si Petrom workshopul cu tema “Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta”. Este al doilea eveniment de acest tip din campania de prevenire si reducere a riscului la dezastre, prin furnizarea de asistenta tehnica autoritatilor locale si informarea si educarea populatiei din judetele Dolj, Arges, Prahova, Bacau si Suceava. La aceste actiuni vor participa 50 de primarii, iar beneficiarii directi sunt aproximativ 2.500 de familii. Primul workshop a avut loc in aprilie, la Ploiesti.

Campania are doua componente: seminarii tehnice derulate impreuna cu Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta si primariile din localitatile aflate in zone de risc si aplicatii in spatiu public, in cadrul carora vor fi prezentate dotarile si serviciile specializate IGSU, precum si serviciile Habitat for Humanity Romania (kit-uri de urgenta, adaposturi de urgenta, metode de reconstructie dupa inundatii), prin care se pot preveni si pregati comunitatile in vederea reducerii riscului la dezastre.

„Habitat for Humanity are ca prioritate strategica dezvoltarea capacitatii de raspuns la dezastre in Romania, iar in aceasta directie se incadreaza si campania pe care o desfasuram, de „community based risk management”, prima actiune de acest tip din tara noastra. Prin aceste workshopuri, pe care le realizam in parteneriat cu IGSU si Petrom, venim in sprijinul comunitatilor oferindu-le asistenta tehnica si pachete de servicii concrete, care sa duca la reducerea riscurilor in cazul dezastrelor in zonele cele mai vulnerabile. Pe langa actiunile desfasurate impreuna cu primariile, Habitat for Humanity Romania, cu suportul partenerilor, ofera inclusiv sprijin  punctual celor mai vulnerabile familii prin consolidarea locuintelor si a spatiului limitrof, precum si printr-un program de educatie care cuprinde  masuri specifice pe care persoanele aflate in zone de risc le pot lua pentru reducerea sau eliminarea efectelor dezastrelor iminente”, a declarat Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse si Comunicare Habitat for Humanity Romania.

Prin aceasta campanie Habitat for Humanity Romania doreste sa sublinieze importanta: asigurarilor obligatorii in cazul dezastrelor, a participarii personalului voluntar in spiritul solidaritatii civice la actiunile organizate de autoritatile locale in cadrul serviciilor de urgenta, a planificarii urbane la profilul de risc al comunitatii si adaptarea regimului de acordare a autorizatiilor de constructie la acest profil, precum si importanta realizarii unor planuri comunitare de reducere a riscului de dezastre prin actiuni comune preventive: decolmatarea raurilor, refacerea santurilor si rigolelor de scurgere, plantarea de perdele verzi.

Habitat for Humanity Romania a renovat, reabilitat si reconstruit in ultimii 6 ani peste 1.000 de locuinte, dar si facilitati comunitare in zonele lovite de dezastre naturale. De asemenea, Habitat for Humanity Romania, prin interventia post-inundatii, respectiv proiectul ”Si Eu Recladesc Speranta!” se afla printre primele 17 proiecte de raspuns la dezastre din lume in 2010, conform raportului realizat de Agentia Natiunilor Unite pentru Asezari Umane (UN Habitat), in parteneriat cu Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Agentia pentru Refugiati UN (UNHCR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.