Help Autism oferta terapie gratuita pentru copiii cu autism din familii defavorizate

Help Autism - terapie gratuita 2016Asociatia Help Autism vine, pentru al treilea an consecutiv, in sprijinul familiilor copiilor diagnosticati cu TSA, care nu isi permit sa plateasca terapia necesara recuperarii acestora. In cei doi ani de derulare a programului „Parinte pentru Parinte”, cu ajutorul unui buget de 130.000 de euro asigurat prin sponsorizari si eforturile de strangere de fonduri ale parintilor beneficiari ai asociatiei, 62 de copii diagnosticati cu TSA au beneficiat de terapie zilnica gratuita. Programul a fost initiat de Asociatia Help Autism la inceputul anului 2013, parintii beneficiari ai asociatiei contribuind astfel, din fondurile stranse prin formularul 2% pentru terapia copiilor lor, la sustinerea programelor de recuperare pentru alti copii cu autism.

Daniela_Bololoi-inaugurare-Centrul-HelpAutism-Pipera (2)Realitatea pe care am incercat, in activitatea noastra, sa o facem cat mai cunoscuta parintilor este ca diagnosticarea precoce si inceperea cat mai timpurie a terapiei sunt conditiile esentiale pentru recuperarea copilu ntiei pot fi extrem de serioase. Din fericire, exista facilitati si mijloace prin care costurile pot fi sustinute, cum ar fi directionarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizari si donatii din partea persoanelor fizice sau juridice insa aceasta colectare este un proces indelungat care poate dura pana la un an de zile, timp atat de important pentru evolutia unui copil. Asa s-a nascut programul meu de suflet,”Parinte pentru parinte”. Este modul nostru, parinti la fel de incercati de aceasta provocare, de a fi alaturi, la inceputul acestui drum, de semenii nostri.” spune Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism.

In editia 2016, Asociatia isi propune ca prin contributia celor 270 de parinti care au colectat donatii si formulare 2% in anul 2015 precum si cu ajutorul unor sponsorizari sa ajunga, pe parcursul programului, la un numar de peste 35 de copii integrati in programul de terapie gratuita zilnica in centrele Help Autism.

De programul „Parinte pentru Parinte” pot beneficia copiii diagnosticati si/sau evaluati de scurt timp si care nu urmeaza niciun fel de program de recuperare, proveniti din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fara venituri, familii cu numar mare de copii). Astfel, familiile copiilor cu autism din Bucuresti si zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin posta sau direct la sediu pana pe 26 februarie. Selectia si evaluarea dosarelor va fi facuta de Comitetul de parinti, rezultatele finale urmand sa fie anuntate pe 1 martie 2016. Regulamentul si aplicatia sunt disponibile pe website-ul asociatiei.

Conform estimarilor neoficiale in Romania sunt peste 30 000 de copii afectati de tulburarea din spectrul autist – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale copilariei. Slaba informare, lipsa specialistilor, influentele prejudecatilor, duc la intarzierea diagnosticarii, respectiv la intarzierea interventiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor – costul terapiei unui copil cu TSA ridicandu-se la peste 4.000 de lei lunar.

Pentru cresterea sanselor de recuperare, interventia terapeutica trebuie sa fie zilnica si in regim sustinut, iar principiile trebuie insusite si aplicate si acasa, de catre familie. Lipsa stimularii prin terapie a copilului cu TSA il poate transforma intr-un adult neintegrat si de cele mai multe ori, institutionalizat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.