Holcim investeste de 13 ani in proiecte de CSR in Romania

Angajati_Holcim_In ultimii 13 ani Holcim Romania a reusit sa acumuleze in portofoliu peste 10 proiecte majore de responsabilitate sociala, care s-au tradus in mii de povesti si vise implinite. Toate acestea au fost posibile prin investitii daruite cu suflet, prin contribuirea la dezvoltarea societatii in care binele conteaza, prin respectarea angajamentului de a participa la construirea valorilor sociale din Romania. Compania de constructii si-a asumat angajamentul de a crea valoare pentru toti partenerii sai de interes, plasand dezvoltarea durabila in centrul strategiei sale de afaceri. Responsabilitatea sociala corporativa (CSR) reprezinta obiectivul companiei Holcim de a dezvolta parteneriate cu toti factorii de interes, precum si de a construHolcimi si mentine relatii de respect reciproc si incredere.

Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim RomaniaScopul nostru este acela de a contribui in mod eficient la imbunatatirea calitatii vietii angajatilor nostri, a familiilor lor si a comunitatilor din zonele in care ne desfasuram activitatea. De asemenea, CSR inseamna si eforturile noastre de a cladi bazele pentru viitorul societatii, precum si grija pe care o purtam pentru fiecare dintre povestile al caror final credem ca il putem construi. Consideram ca este important sa ne implicam si sa sprijinim comunitatile alaturi de care activam, pentru a gasi solutii la problemele locale, in vederea evolutiei si asigurarii unui trai decent, sustenabil fata de nevoile prezente, dar si fata de cele pe care le vor avea generatiile viitoare”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

La nivel comunitar, Holcim se poate mandri cu primul proiect de CSR din Romania, derulat in 2002: reabilitarea gradinitei din Alesd.  Doi ani mai tarziu, in Holcim_Scoala Zidariloranul 2004, a fost implementat proiectul Scolii Postliceale de Tehnicieni in Industria Cimentului, initiat in colaborare cu liceul „Alexandru Roman” din Alesd. Elevii acestei scoli au beneficiat de instruire teoretica si practica timp de 2 ani, urmata de un an de pregatire intr-un domeniu specific: mecanic, electric, operare, laborator. La finalizarea scolarizarii, elevii au primit diplome de absolvire recunoscute de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. In masura posibilitatilor, absolventii au avut oportunitatea de a primi posturi in cadrul companiei Holcim. Absolventii din primele trei generatii au fost, in proportie de 90%, angajati in cadrul companiei, atat in Romania, cat si in alte companii din cadrul grupului Holcim.

In 2005, a fost lansat proiectul „Construieste-ti viitorul”, alaturi de compania de consultanta Corporate Dynamics International. Derulat timp de 4 ani, programul a fost dedicat elevilor de clasa a XI-a din Alesd, Turda si Campulung si a avut ca obiectiv responsabilizarea acestora, prin oferirea unei viziuni asupra viitorului.

Pe langa aceste proiecte, la nivel local, Holcim s-a implicat si in actiuni precum: Crosul “Alearga cu noi” de la Alesd, avand ca scop promovarea unui stil de viata sanatos si constientizarea populatiei asupra beneficiilor sportului la orice varsta, O zi pentru copiii defavorizati din Campulung, in 2011, cand angajatii Holcim Campulung au organizat o iesire la iarba verde, ca in familie, impreuna cu 21 de copii de la Complexul de Servicii pentru Copilul in Dificultate din Campulung si Acoperisul verde din Turda, unde nevoia de optimizare termica a cladirii administrative din statia de macinare Turda a determinat instalarea unui acoperis verde, un proiect cu costuri minime de implementare si realizat intr-un efort comun din partea angajatilor Holcim.

Holcim_Romania_Primul_manual_digital_2013In acelasi timp, reprezentantii Holcim sunt extrem de mandri de faptul ca, la ora actuala, in peste 250 de scoli din Romania, copiii invata cum sa protejeze mediul, pe baza unui manual de educatie ecologica, lansat in 2004, la initiativa Holcim Romania si dezvoltat cu avizul si in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale. Datorita succesului inregistrat, manualul “Lectia verde – Creeaza-ti mediul!” a fost introdus inca din 2008 in oferta nationala a obiectelor optionale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, fiind aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. Remus_Pricopie_Ministrul_Educatiei_ si_Primul_manual_digital_lansat_de_Holcim_Romania_2013In anul 2013, manualul a fost relansat de Holcim in forma digitala, in prezenta ministrului Educatiei, fiind primul manual interactiv din Romania. Elevii pot descarca manualul digital “Lectia Verde – Creeaza-ti mediul” pe iPad, ca aplicatie, sau il pot accesa online pe www.lectiaverde.ro, de pe orice computer conectat la internet. Introducerea primului manual digital din Romania poate fi posibila in peste 5.000 de unitati scolare din tara, in care exista, conform datelor oficiale, calculatoare si conexiune la internet.

In 2010, Holcim a donat Spitalului Municipal Campulung un analizor automat de imunologie, de care pot beneficia 120.000 de pacienti, iar In 2009 a dotat spitalul din localitate cu un aparat de chirurgie laparoscopica si un aparat pentru investigatii cardiologice.

Holcim Romania a contribuit, de asemenea, la Infiintarea Centrului Oncologic din Oradea si a donat pentru sectia de terapie intensiva a Spitalului din Alesd o instalatie performanta de fluide medicale, care a ajutat la salvarea multor vieti. Impreuna cu filiala Crisana a Asociatiei Medicilor Stomatologi, ne-am implicat si intr-un program de profilaxie a afectiunilor buco-dentare destinat copiilor din Alesd. Pe parcursul ultimilor zece ani, compania noastra a sustinut si activitatea Spitalului Fundeni din Bucuresti, renovand locul de joaca din sectia de pediatrie, dotand sectia de cardiologie cu un ecocardiograf si donand un echipament medical de diagnosticare a infectiilor In sectia de transplanturi.

Din cadrul proiectelor nationale in care Holcim Romania a investit cu suflet face parte si “Scoala Zidarilor”, iHolcim _Lansare Scoala Zidarilor 3nitiata in anul 2011. Compania a decis, inca de acum patru ani, ca e nevoie de un program de calificare si certificare pentru zidari, in conditiile in care Romaniei ii lipseste forta de munca bine pregatita si specializata in domeniul constructiilor. Pentru a raspunde cererii de pe piata fortei de munca, Holcim Romania a conceput acest program gratuit de calificare si certificare pentru zidari-tencuitori.

Programul “Scoala Zidarilor” a inceput in 2011, cu o sesiune pilot, care a avut loc in Bucuresti la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Ulterior, in 2012, 2013 si 2014, a fost extins in alte 17 orase din tara, fiind implementat in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate, alaturi de experti din partea Holcim.

Holcim-Sport_in_scoala_2015Cel mai recent proiect semnat Holcim Romania se intituleaza “Holcim iti preda stafeta la fapte bune!”. In urma unei intreceri organizate cu ocazia lansarii Scolii Zidarilor, Holcim a decis sa doneze 15.000 de euro pentru reabilitarea terenului de sport al unei scoli din Romania, prin organizarea unui concurs pe Facebook.

Aproape 100 de scoli din intreaga tara s-au inscris si mii de elevi si profesori au trimis poze si povesti, publicul din Romania redescoperind astfel o problema acuta: starea precara a infrastructurii scolare sportive. Holcim a reabilitat terenul de sport al scolii castigatoare si a lansat provocarea de a continua demersul faptelor bune catre toate companiile din Romania care ar putea contribui la bucuria elevilor de a invata in scoli cat mai performante, cat mai sigure.

Pentru a afla mai multe detalii despre proiectele de responsabilitate sociala ale companiei Holcim Romania, click AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.