Holcim Romania a obtinut certificarea BES 6001, ce impune utilizarea sustenabila si eficienta a resurselor

HolcimHolcim Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de ciment, betoane si agregate, a primit recent certificarea BES 6001 – Standardul privind aprovizionarea cu produse de constructii din surse responsabile (Standard for the Responsible Sourcing of Construction Products), fiind astfel prima companie din lume, in afara Regatului Unit, care obtine aceasta recunoastere externa. In urma obtinerii certificarii in conformitate cu standardul BES 6001 in domeniul mediului si sustenabilitatii (BRE Environmental and Sustainability Standard), Holcim Romania isi ajuta clientii sa construiasca cladiri verzi, Holcim fabrica de la  Alesdcare pot fi certificate in cadrul unor programe de certificare pentru cladiri verzi, precum BREEAM (Marea Britanie) si LEED (Statele Unite).

François Pétry, Director General Holcim Romania“Certificarea BES 6001 se inscrie in demersurile Holcim Romania de a se apropia tot mai mult de clientii sai si de a le oferi in permanenta produse si servicii cu valoare adaugata. Credem ca aceasta premiera pentru Romania este o realizare extraordinara care contribuie la cresterea numarului de cladiri verzi construite pe piata locala. Suntem interesati sa dezvoltam si in continuare o colaborare stransa cu clientii nostri, pe baza unor solutii tot mai sustenabile care sa le satisfaca nevoile specifice”, a declarat François Pétry, Director General al Holcim Romania.

Certificarea BES 6001 dovedeste faptul ca produsele Holcim – ciment, betoane si agregate – au fost fabricate intr-o maniera responsabila din punct de vedere social si al mediului, de la achizitia materiilor prime si gestionarea proceselor de fabricatie si pana la livrare. Managementul aspectelor sociale, de securitate si sanatate in munca, dar si de mediu a reprezentat elementul central al acestui proces de certificare. Obtinerea si mentinerea unui nivel de certificare BES 6001 „Very good” subliniaza angajamentul permanent al Holcim Romania in sensul dezvoltarii durabile.

Fabricile de ciment ale Holcim Romania din Alesd si Campulung sunt doua dintre cele mai performante fabrici de profil din cadrul Grupului Holcim si au beneficiat de investitii de 700 de milioane in implementarea celor mai bune tehnologii. In 2014, Holcim Romania va investi alte 15 milioane de euro in mentenanta, eficienta productiei si reducerea consumului de energie.

Holcim Romania a efectuat si o analiza detaliata a intregului ciclu de viata al produselor sale (Life Cycle Assessment – LCA), de la extractia materiilor prime in cariera si pana la livrare, in scopul intocmirii si publicarii declaratiei de mediu (EDP – Environmental Product Declaration) pentru toate produsele sale. Aceste declaratii de mediu ale produselor (EDP) contin date verificate de experti externi cu privire la impactul pe care il are asupra mediului productia unei tone de ciment, a unui metru cub de beton si a unei tone de agregate, permitandu-le astfel clientilor Holcim Romania sa dezvolte la randul lor LCA/EDP pentru produsele/cladirile lor, sa raporteze si sa comunice public cu privire la performanta lor in materie de dezvoltare durabila.

Prin intermediul certificarii BES 6001 (obtinuta la un nivel „Very Good”), clientii Holcim pot obtine doua puncte atat in schema de certificare BREEAM 2011, cat si in sistemul LEED 2013 pentru achizitia de materiale din surse responsabile, ceea ce le ofera o pozitie mai buna si un avantaj pe piata, prin optimizarea punctajelor primite in cadrul schemelor de certificare a cladirilor verzi. De asemenea, datorita EPD, clientii nostri pot beneficia de inca 1 pana la 6 puncte in cadrul BREEAM 2011, pentru categoria „impact pe toata durata vietii” si  doua puncte in cadrul LEED 2013 pentru criteriile de dezvaluire si optimizare a produselor de constructii.

Standardul BES 6001 prevede cerinte stricte ce impun companiilor obligatia de a demonstra, de la origine la utilizare, ca sistemele lor de sanatate, securitate si mediu sunt la un nivel ridicat de calitate si eficienta. Astfel, companiile sunt mobilizate sa gestioneze in mod responsabil unitatile de productie, in special in ceea ce priveste protectia mediului, precum si sa reduca la minim transportul asociat cu livrarea materiilor prime utilizate in procesul de fabricatie, eliminarea deseurilor si expedierea produselor la clienti.

De asemenea, certificarea BES 6001 impune utilizarea sustenabila si eficienta a resurselor, precum si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Mai mult, exista criterii care trebuie indeplinite in ceea ce priveste conduita etica in afaceri si conformitatea cu legile si reglementarile aplicabile. In acelasi timp, standardul le impune companiilor sa se consulte cu comunitatile locale in aspecte de interes comun.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.