Holcim Romania a realizat prima sursa de apa potabila din catunul Valea Lupului

Holcim fabrica de la AlesdHolcim Romania a inaugurat prima sursa de apa potabila din catunul Valea Lupului, in urma unui proiect de foraj. Astfel, 10 familii – aproximativ 40 de persoane – beneficiaza de o sursa de apa potabila. Localitatea se afla in apropierea fabricii de ciment Holcim din Alesd, judetul Bihor. In baza parteneriatului de lunga durata cu Primaria Comunei Tetchea, compania a participat cu resurse financiare si logistice la realizarea proiectului. Valoarea totala a lucrarilor de foraj s-a ridicat la 64.000 de lei, suma la care compania a contribuit cu 44.000 de lei. Tetchea, Telechiu, Hotar si Subpiatra sunt cele patru sate arondate comunei Tetchea. In primele doua exista o retea de apa, iar, in ultimele, lucrarile la reteaua de apa vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. Insa Valea Lupului, aflandu-se la trei kilometri distanta de Subpiatra, nu a putut fi inclusa in proiectul de alimentare cu apa realizat de administratia locala.

Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim RomaniaO componenta esentiala a planului nostru 2030 este ca in zonele cu resurse limitate de apa sa oferim comunitatilor, din zonele in care operam, acces la sursa de apa potabila. Exact asta am facut atunci cand am creat in Valea Lupului o sursa de apa potabila pentru sateni, in conformitate cu preocuparea noastra consecventa pentru protejarea apei si naturii”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila al Holcim Romania.

Pana la implementarea acestui proiect, locuitorii din Valea Lupului foloseau apa obtinuta cu ajutorul unui sistem improvizat pentru captarea unui izvor, insa acesta a secat in ultimii patru ani. In lipsa unei surse de apa potabila curenta, satenii isi procurau apa potabila din fantani din satele invecinate sau o cumparau.

Ignacio Arroyo, Director Fabrica de Ciment Holcim Alesd si Statia de Macinare Turda.

Ne onoreaza sa-i putem ajuta pe locuitorii din Valea Lupului facilitandu-le accesul la o sursa de apa potabila. In acelasi timp, insa, suntem constienti ca, potrivit Institutului National de Statistica, 8.500.000 de locuitori ai Romaniei nu au apa curenta. In acest context si tinand cont de faptul ca protejarea sanatatii – avand in vedere oameniisi comunitatile -se afla, in continuare, in centrul tuturor actiunilor noastre, ne dorim ca acest proiect sa fie deopotriva un exemplu, un inceput si un apel la coeziune in domeniul responsabilitatii corporative”, a declarat Ignacio Arroyo, Directorul fabricii Holcim din Alesd.

La nivel national, doar 55% din populatie are acces la servicii publice de alimentare cu apa, iar potrivit Agentiei Europene de Mediu utilizarea de apa potabila si nepotabila s-a redus semnificativ in doar 21 de ani de la 20,4 mld. metri cubi, in 1990, la 7,19 mld. metri cubi in 2012. Prin urmare, consumul de apa pe cap de locuitor ajunge anual la 1,894 metri cubi.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.