Holcim sustine tinerii sa identifice si sa rezolve problemele din comunitatile in care activeaza

Holcim liceeniCu sprijinul Holcim Romania, Fundatia LEADERS a organizat programul LEADERS Explore in zonele Campulung-Muscel si Oradea. Elevii de liceu participanti la program au identificat principalele probleme din comunitatile din care fac parte si au acceptat provocarea de a veni cu propuneri de proiecte care sa vina in intampinarea acestora. 

Per total, cei 50 de elevi au propus sapte proiecte, trei pentru Campulung-Muscel, respectiv patru pentru zona Oradea. Implementarea lor este incurajata de catre Fundatia Leaders, insa aceasta ramane la latitudinea adolescentilor.

Madalina Craciunescu_Holcim RomaniaCredem in potentialul extraordinar al tinerilor si vrem sa ii sustinem pe parcursul lor de dezvoltare. Spiritul de initiativa si orientarea catre solutii centrate pe oameni si comunitati sunt ingrediente esentiale pentru succes. Proiectul LEADERS Explore ofera un mediu educational relaxat, in care adolescentii sa exerseze aceste comportamente. Ei sunt cei care pot aduce o abordare inedita si plusvaloare in societate prin felul proaspat in care se raporteaza la probleme. La fel ca in cadrul proiectelor din Holcim Romania, incurajam tinerii sa isi ascuta gandirea critica si sa isi dezvolte creativitatea”, a declarat Madalina Craciunescu, Director Organizatie & Resurse Umane Holcim Romania.

Astfel, pentru zona Campulung au fost propuse urmatoarele domenii si proiecte:

  1. Social: ”Si eu contez” – un proiect ce isi propune sprijinirea copiilor marginalizati din zonele defavorizate in vederea participarii la diverse activitati de tip workshop precum pictura, desen, sport sau jocuri. De asemenea, acesta vizeaza incluziunea mamelor adolescente, dar si oferirea de suport moral si educational pentru preventia sarcinilor nedorite in randul adolescentilor din comunitate.
  2. Educatie: ”Smart Study” – o propunere de program ce are in vedere indrumarea elevilor de liceu in viitoarele lor cariere. Astfel, tinerii propun colaborarea cu consilieri vocationali care sa le faciliteze accesul in mediul unde si-ar dori sa profeseze. Mai mult, programul isi propune sa implice persoane cu experienta relevanta, care sa ofere elevilor meditatii pentru admiterile in domeniile de interes.
  3. Cultural: ”Society Makes ART – SMART” – proiectul va presupune amenajarea unui spatiu dedicat adolescentilor musceleni, pe care acestia sa il foloseasca pentru a organiza diverse activitati culturale in domenii precum arte plastice, muzica si teatru. De asemenea, tinerii isi propun sa puna acest spatiu la dispozitie pentru activitati destinate tuturor varstelor, pentru ca oricine sa poata beneficia de diferite cursuri gratuite, activitati in aer liber, ateliere de lucru manual, seri tematice sau seri de filme.

Astfel, pentru zona Oradea au fost propuse urmatoarele domenii si proiecte:

  1. Cultural: ”Culoare prin Oradea” – proiectul isi propune sa creeze o colaborare cu artisti care sa infrumuseteze aspectul orasului lor, prin realizarea de picturi pe ziduri si cladiri.
  2. ”Famous Anonymous” – program ce are in vedere cresterea constientizarii publicului oradean privind penuria de artisti locali. Astfel, acesta va viza promovarea formatiilor muzicale, a fotografilor si a artistilor grafici mai putin cunoscuti, prin organizarea de expozitii sau concerte intr-un local cunoscut din Oradea.
  3. Social – Cultural: ”Vinerea de stand-up” – o initiativa ce urmareste organizarea unui eveniment de stand-up comedy cu scop caritabil in orasul Alesd. Banii obtinuti in urma vanzarilor de bilete vor fi donati copiilor de la Fundatia ”Copiii Dragostei”, copii aflati in centre de plasament. Acest eveniment a fost si implementat in luna august, iar toti banii stransi in cadrul acestuia urmeaza sa fie donati catre Fundatie.
  4. Sanatate: ”Piste pentru viata” – un proiect ce isi propune crearea de piste pentru biciclisti in ambele sensuri de mers pe ruta Oradea – Baile Felix, cu scopul de a reduce numarul accidentelor rutiere care implica biciclisti si, implicit, pentru a le oferi acestora siguranta in trafic.

Programul Leaders Explore completeaza cei patru ani de invatamant formal din perioada liceului cu un an de educatie non-formala. Acesta este sustinut pe parcursul a opt sesiuni de training care includ ateliere de orientare vocationala, dezvoltarea competentelor viitorului, seminarii inspirationale si dezvoltarea de proiecte cu impact real in comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.