Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI BUNE

IKEA si Salvati Copiii lupta pentru combaterea discriminarii copiilor

Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Salvati Copiii Suedia si cu Fundatia IKEA, au dat startul unui proiect ce vizeaza sustinerea copiilor romi, a copiilor cu tulburari de sanatate mintala si a celor cu suferinte psiho-emotionale sau tulburari comportamentale, in fata stigmatizarii si a discriminarii.  Prin acest proiect se urmareste, totodata, si combaterea acestor fenomene la nivelul intregii societati. Vor fi abordate trei mari surse de stigmatizare si de stereotipare negativa din societatea romaneasca, respectiv: apartenenta la etnia roma ca o premisa a esecului social, bataia ca forma de educare a copilului si problemele de sanatate mentala ale copilului. Valoarea intregului proiect, ce se va desfasura pe o perioada de trei ani, se ridica la 1,8 milioane de euro.

”Avem datoria sa trecem dincolo de etichete, stigmatizari si stereotipuri si sa ne uitam la copii, asa cum sunt ei cu adevarat. Proiectul nostru va face exact acest lucru prin actiunile pe care le vom derula in urmatorii trei ani. Copiii romi nu sunt mai rai sau mai putin dotati decat copiii dintr-un mediu social instarit. Ceea ce, in timp, creeaza diferente intre copii romi si alti copii este lipsa educatiei. Bataia nu este rupta din rai, ci aduce iadul in sufletul unui copil si il poate condamna pe viata sa fie un adult lipsit de echilibru si de forta interioara. Problemele de sanatate mentala ale unui copil pot fi tratate si prevenite. Este important ca parintii, educatorii, cadrele medicale, comunitatea in ansamblul sau, decidentii sa inteleaga aceste lucruri si sa actioneze, alaturi de noi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Stigmatizarea copiilor romi va fi contracarata prin interventii in comunitate si atragerea acestora in sistemul educational, ca prim pas pentru a asigura integrarea lor sociala si accesul la oportunitati de formare. Stereotipurile legate de educatia copiilor prin bataie, violenta verbala sau emotionala – validate inca in mentalul colectiv din Romania – vor fi contracarate prin metode de parenting pozitiv si prin programe de formare destinate parintilor, bunicilor, educatorilor, precum si personalului medical. Stigmatizarea si stereotipurile negative legate de suferintele mentale ale copiilor vor fi combatute prin promovarea unor strategii de politici publice moderne la nivel national, care sa permita prevenirea unor situatii periculoase pentru copii, precum si tratarea corecta a problemelor cu care acestia se pot confrunta.

Proiectul va fi insotit si de o campanie de comunicare si de constientizare, intitulata ”Copiii fara eticheta, menita sa atraga atentia asupra raului pe care etichetele negative – stigmatizarea si stereotipurile – il produc asupra echilibrului emotional si dezvoltarii armonioase ale unui copil, indiferent de statusul sau social, precum si sa promoveze masurile pozitive, care pot fi luate pentru a schimba astfel de abordari.

Concret, aproximativ 8.700 de copii si parintii acestora vor beneficia de servicii educationale si de sanatate, desfasurate in gradinite estivale pentru romi, infiintate de Salvati Copiii si in centre de consiliere pentru copii si parinti. Un numar de 900 de profesionisti in domeniul sanatatii si educatiei publice vor fi instruiti pentru a putea preveni, identifica si interveni in problemele cu care se confrunta copiii victime ale stigmatizarii. Un ghid de bune practici pentru educatia timpurie a copiilor romi va fi distribuit in toata tara celor interesati de acest subiect. Peste 10 milioane de copii si adulti romani vor fi informati in legatura cu consecintele negative ale discriminarii asupra copiilor vulnerabili si moduri prin care discriminarea poate fi combatuta.

Proiectul este implementat de Salvati Copiii Romania cu asistenta tehnica din partea Salvati Copiii Suedia, iar fondurile au fost colectate de IKEA prin intermediul Campaniei Jucariilor de Plus.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

Featured

Peste 1800 de elevi și profesori din șase școli din Transilvania cu predare sau cu secții în limba germană au primit în toamna acestui...

Featured

Organizația Salvați Copiii lansează cursul online „Profesor real într-o școală virtuală”, un amplu demers didactic care surprinde principalele aspecte legate de formarea cadrelor didactice...