INTERVIU: Liria Themo, Atria Urban Resort – ”Este nobil să construiești sustenabil, dar trebuie să fie și accesibil”

Atria Urban Resort este un proiect rezidențial dezvoltat în zona de nord-vest a Capitalei, în sectorul 1, lângă Lacul Străulești, de EVERGENT Investments, în parteneriat cu Cityring Development, în patru faze de construcție. Cu primele două faze deja locuite și cu cea de-a treia abia recepționată și antecontractată în proporție de 50%, Atria este un model de regenerare urbană și de sustenabilitate, prin conceptul unic pe care îl propune în București, și anume acela de ”resort urban”. Ridicat pe fostul amplasament al fabricii de bere Chitila, Atria vine cu clădiri în majoritate P+4, cu distanțe mari între ele, spații în care natura a preluat controlul. Grădinile interioare, cu parcuri, piațete, locuri de joacă pentru copii, piscine, vegetație luxuriantă și câte un copac plantat pentru fiecare apartament (după finalizare, în grădinile complexului vor fi peste 1.400 de arbori), creează un peisaj aparte în sectorul 1 al Capitalei și credem că nu spunem deloc vorbe mari atunci când afirmăm că Atria este un proiect ”altfel”.

Ca să aflăm mai multe despre viziunea dezvoltatorului, despre valorile pe care le împărtășesc rezidenții complexului, valori care i-au coagulat într-o comunitate omogenă, și despre ce înseamnă la Atria conceptul de sustenabilitate, am stat de vorbă cu Liria Themo, director de marketing al Atria Urban Resort.


  • Cum ați gândit proiectul Atria Urban Resort, în contextul regenerării urbane?

Regenerarea urbană este un mod de a aborda reamenajarea terenurilor și construcțiilor abandonate, a coloșilor comuniști de beton – fabrici și platforme industriale de care, din păcate, Bucureștiul, nu a dus lipsă în anii ’90 – care urâțesc orașul, în pofida locației, de multe ori, centrale. Atria Urban Resort este un complex rezidențial care a reamenajat un astfel de teren din sectorul 1 – fosta fabrică de bere Chitila -, redându-l orașului. Prin conceptul implementat – o densitate mică a clădirilor cu fațade albe și multe spații verzi, copaci și vegetație luxuriantă – locuitorii zonei sunt transportați într-un peisaj de stațiune de vacanță, deci o priveliște diametral opusă a locului, față de acum 20 de ani.

Regenerarea urbană este un proces planificat de revitalizare a orașelor și singura modalitate de a reuși un proiect de o asemenea anvergură este prin împărtășirea unor valori și o dedicație de neclintit a dezvoltatorilor și proiectanților față de comunitate. Regenerarea urbană promovează creșterea economică și atrage rezidenți cu valori similare, valorificând astfel potențialul din zonele abandonate și contribuind la îmbunătățirea calității vieții. Cei care trăiesc într-un loc redefinit astfel trăiesc mai bine.

La Atria, ne-am propus să facem lucrurile diferit, de aceea ținem foarte mult la valorile are au stat la baza alegerilor noastre în recreerea acestui spațiu și desenarea acestui complex. Regenerarea urbană socială urmărește crearea unei comunități omogene, în care rezidenții să contribuie la viața de grup și să găsească o cale de a coexista cu oameni cu mentalități asemănătoare, cu care împart convingeri similare. Acesta este și calea spre o viață mai bună și mai împlinită, potrivit celui mai lung studiu despre fericire, realizat de cercetătorii de la Harvard. Iar regenerarea de mediu, la rândul său, se concentrează pe reamenajarea terenurilor, prin dezvoltarea de spații verzi urbane, reamenajarea siturilor abandonate și realizarea unor proiecte de protejare a mediului, care promovează conectarea cu natura.

  • Care sunt atuurile complexului Atria Urban Resort, atunci când vorbim despre sustenabilitate?

Putem începe cu ideea densității scăzute: la Atria, clădirile construite sunt în proporție de 80% P+4. Vorbim, așadar, despre o scară mai umană, mai intimă și care oferă o conexiune mai puternică cu natura. Pentru că aceste înălțimi permit fiecărui rezident să aibă acces la lumină naturală întreaga zi și să privească în voie verdele copacilor și albastrul cerului. De acest tablou firesc și natural se poate bucura fiecare proprietar din Atria, pentru că doar aproximativ 25% din suprafața terenului este alocat clădirilor, restul fiind amenajat cu parcuri, locuri de joacă, piscine, alei și accese pietonale și stradale.

Blocurile au fațade moderne, cu o arhitectură curată, iar distanțele de până la 100m dintre ele sunt un beneficiu suplimentar, care potențează celelalte plusuri aduse de înălțimile reduse, creând astfel spații verzi comune din belșug, care permit rezidenților să socializeze și să petreacă timp împreună. La Atria, pentru fiecare apartament am plantat un copac, arborii fiind din specii indigene, ușor de întreținut, viguroși, care, la maturitate, vor crea adevărate oaze de umbră, contribuind astfel la reducerea temperaturilor în lunile caniculare de vară.

Din punct de vedere energetic, toate clădirile au certificare A, cea mai recentă fază de dezvoltare – Faza a III-a -, încadrându-se în standardele nZEB (near Zero Emission Building). Pentru a respecta întocmai aceste standarde, am suplimentat izolațiile, am montat recuperatoare de căldură, panouri solare etc.

Și un alt element care credem că este indispensabil atunci când folosim acest cuvânt atât de la modă în zilele noastre: sustenabilitatea înseamnă mult mai mult decât energie regenerabilă sau număr de copaci plantați! Sustenabilitate înseamnă și acces la toate acestea, provocarea este posibilitatea de a beneficia cât mai mulți oameni de această sustenabilitate, cu toată complexitatea acestui concept. Este nobil să construiești sustenabil, dar trebuie să fie și accesibil unei mase cât mai largi de oameni – abia atunci putem spune că este un proiect sustenabil. Pentru noi este extrem de important să oferim locuințe sustenabile persoanelor aflate la început de drum în viață, care-și întemeiază o familie, care sunt la început de carieră, de ceea și prețurile noastre sunt dintre cele mai accesibile din piață, pentru un astfel de proiect, în Sectorul 1 al Bucureștiului. Deși opțiunile și dotările pe care le oferim se duc spre premium, ne străduim să menținem prețurile de mass market, mai ales în contextul extrem de dificil al ultimilor ani, cu scumpiri masive la materialele de construcții și amenajări.

  • Cum v-a venit ideea campaniei ”#400Arbori: Un pui de pom cu nume de om” în Faza a II-a? Aveți în plan organizarea unor acțiuni asemănătoare și pentru celelalte faze?

Da, tocmai am ”sărbătorit” și copacii din Faza a III-a, copaci mari cu vârste de 8-13 ani care se alătură celor deja adaptați acasă la Atria, arbori plantați în fazele anterioare și ajunși la înălțimi de 12m. Prin acest eveniment, devenit acum tradiție, ne-am dorit să-i facem pe rezidenții noștri să conștientizeze importanța legăturii cu natura, din care modernizarea și viața la oraș ne-au smuls fără voia noastră. Vrem ca ei să simtă energia pământului pe care calcă, pe care l-am scos la lumină dintre fiare și betoane și care acum renaște și este redat oamenilor. Prin adoptarea unui copac de către fiecare rezident și ”botezarea” lui, se creează o emoție, un sentiment de ‚’grijă față de copacul tău’ și, implicit, o conexiune. Acum, când mergem pe aleile complexului, nu mai vedem doar arțari, frasini, stejari, mesteceni, magnolii și ginkgo biloba, ci îi vedem pe Frunză, pe Maiestuosul, pe Norocel, Tudor, Traian sau Nadia.

Este foarte important pentru noi, ca dezvoltatori și ca cetățeni ai Capitalei, să sensibilizăm oamenii în acest mod și să-i aducem mai aproape de aceste valori. Și să-i învățăm și pe ceilalți că noi înșine suntem singurii responsabili pentru felul în care trăim, azi, mâine, și în care vor trăi generațiile viitoare. Acum, sustenabilitatea a devenit un cuvânt la modă, foarte des invocat, dar la Atria este rezultatul unor decizii luate încă de acum 6-7 ani. Nu ajungi să creezi o stațiune vibrantă plină de verdeață în mediul urban doar din vorbe; acțiunile noastre să văd cu ochiul liber în felul în care arată complexul astăzi. ”Cine sădește copaci știind că nu va ședea nicicând la umbra lor a înțeles cu adevărat sensul vieții”, spunea poetul indian Rabindranath Tagore. Când vom face cu toții asta, vom ști că am înțeles conceptul modern al sustenabilității și al preocupării pentru viitorul planetei și al generațiilor viitoare.

  • Coabitarea cu natura în spațiul urban: cum ar putea transforma această viziune orașele smart ale viitorului? Vedeți posibilă această tendință și în București și alte orașe din România?

Cu siguranță! Noi la Atria am reușit acest lucru și sperăm că proiectul nostru va deveni un model pentru alte dezvoltări imobiliare. Chiar vrem să ne fure și alții rețeta! Coabitarea cu natura în spațiul urban reprezintă una dintre cele mai importante tendințe în dezvoltarea orașelor smart ale viitorului. Integrarea naturii în orașe, prin crearea de spații verzi generoase, parcuri, grădini și zone de relaxare, nu doar că îmbunătățește calitatea vieții locuitorilor, dar contribuie și la reducerea poluării și la optimizarea climatului urban. Conceptul de ”smart city’”nu se rezumă doar la tehnologie și digitalizare, ci și la sustenabilitate, la grija pentru mediul înconjurător și la crearea unui echilibru pentru oameni între natură și infrastructură.

  • Cât de importantă este omogenitatea și contribuția comunității la dezvoltarea unor proiecte de sustenabilitate/regenerare urbană într-un complex imobiliar?

Un complex rezidențial este viziunea unui om, a unei echipe. Dacă există de la bun început un set de valori, acel loc va cunoaște o evoluție corectă și va atrage oameni care împărtășesc aceleași valori. Dar, oricât de bine intenționată ar fi o comunitatea, este extrem de greu să transforme ceva deja creat. Pentru a avea o complex sustenabil, cei care îl clădesc trebuie să-l proiecteze în consecință și să lucreze pentru a atinge acel țel. Dacă nu ai de la început un teren alocat spațiilor verzi și comunității, nu vei avea unde să-l creezi mai târziu. Dar, cu siguranță, atunci când există deja o viziune și un set de valori, rolul comunității este acela de a le menține, de a le hrăni, de a le proteja.

  • Cum arată, în viziunea dvs., ”un altfel de București”, din perspectiva sustenabilității și regenerării urbane?

Răspunsul scurt: Atria Urban Resort! Și nu spunem vorbe mari. Vă invităm pe toți să ne vizitați și să judecați singuri dacă viziunea noastră este cea mai apropiată de ceea ce înseamnă sustenabilitate și regenerare urbană. Noi am dezvoltat Atria pentru oameni și căutăm suflete pereche care să locuiască în complex. Pentru că nu este deloc întâmplător că ”cine se aseamănă se adună”!

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți mulțumim pentru feedback!