Jumatate din persoanele testate de Audio-Optica au probleme cu auzul

Aproape jumatate din romanii care au participat la Programul National de Testare Gratuita a Auzului, sustinut de Centrul Medical Audio-Optica, au fost diagnosticati cu diferite forme de pierdere de auz. Programul s-a desfasurat in luna martie si a vizat  informarea si educarea publicului cu privire la numarul tot mai mare de probleme de auz netratate. Astfel, 2.352 de persoane au beneficiat de testarea gratuita a auzului, dintre care 1.105 (47%) au fost identificate cu diferite deficiente de auz.

Consultatiile s-au realizat cu aparatura de ultima generatie, iar vizitatorii au beneficiat inclusiv de interpretarea rezultatelor, primind cea mai eficienta solutie pentru rezolvarea problemelor lor.

„Hipoacuzia poate fi numita handicapul invizibil, dar impactul asupra calitatii vietii poate fi foarte mare. Majoritatea hipoacuziilor avanseaza treptat si sunt observate abia in momentul in care devin o mare problema. Testarea preventiva este foarte importanta, deoarece pierderile de auz se declanseaza fara simptome vizibile, astfel, exista numeroase situatii in care pacientii au impresia ca aud bine, cand de fapt au o pierdere usoara de auz”, a declarat Gabriela Ciorbea, medic primar ORL.

Actiunile de informare s-au adresat atat publicului larg, cat si sectorului medical, deoarece, in mod surprinzator, majoritatea medicilor generalisti nu isi intreaba pacientii la controalele de rutina daca au probleme de auz, aceste deficiente fiind printre cele mai neglijate afectiuni.

Pe tot parcursul programului de testare gratuita, Centrul Medical Audio-Optica a desfasurat mai multe actiuni de informare, campania sociala fiind realizata in parteneriat cu primariile din marile orase din tara si cu sustinerea Fundatiei „Europa, Tara Mea”.

Datele statistice pe plan mondial arata ca, in prezent, numarul persoanelor cu scaderi de auz depaseste ca procent pe cel al persoanelor cu probleme de vaz. Astfel, potrivit studiilor, 12%-14% din populatia globului sufera de pierderi de auz, acest procent fiind in crestere cu 14% – 20%, in cazul persoanelor care sunt expuse la medii poluate fonic. Totodata numarul tinerilor care au o pierdere de auz este in crestere, deoarece acestia obisnuiesc sa asculte muzica la volum ridicat la playere sau ipod-uri si frecveteaza discoteci.

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.