Kaufland: În Stare să Ajut, apel dedicat prevenției consumului de droguri, cu un buget de peste 1 milion de lei

● În Stare să Ajut este un apel suplimentar al programului În Stare de Bine, cu un buget
total de peste 1.000.000 lei
● Tematica abordată de acest apel se referă prevenirea consumului de droguri în rândul
tinerilor între 12 – 18 ani din România
● Proiecte cu o durată maximă de 5 luni și un buget maxim de 175.000 lei
● Propunerile de proiect pot fi transmise în perioada 1 – 3 noiembrie 2023
 
Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) au lansat al treilea Apel de proiecte pentru ONG-uri, În Stare să Ajut, pentru care alocă un total de peste 1.000.000 lei în finanțări nerambursabile. Organizațiile neguvernamentale pot solicita pentru un proiect un sprijin financiar între 30.000 lei și 175.000 lei, pentru proiecte între 3 – 5 luni.

Bugetul alocat anul acesta celor 19 proiecte câștigătoare în urma celor două apeluri din programul În Stare de Bine a fost de aproximativ 5.000.000 lei. ONG-urile au dezvoltat și implementat proiecte în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă menite să contribuie la reducerea inegalităților sociale prin sprijinirea beneficiarilor vulnerabili și a comunităților din
care aceștia fac parte.

„Apelul În Stare să Ajut a apărut ca răspuns rapid pentru situațiile neprevăzute din societatea românească, cum au fost pandemia de coronavirus și criza refugiaților ucraineni. În urma rezultatelor obținute, am decis suplimentarea bugetului total și consolidarea acestui apel pentru a adresa și alte nevoi existente. Astfel, ne propunem să extindem impactul programului În Stare de Bine și încurajăm ONG-urile din România să dezvolte proiecte ce urmăresc creșterea calității vieții în comunități”, a declarat Katharina Scheidereiter, Manager CSR pentru Kaufland România și Moldova.

Lansarea  grantului suplimentar de peste 1.000.000 lei În Stare să Ajut 2023 vine în contextul problemei de sănătate publică pe care o ridică consumul de droguri în rândul adolescenților. Astfel, la nivel european, Observatorul European al Drogurilor și Toxicomaniei (OEDT) arată că 17,7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au raportat consumul în ultimul an în Uniunea Europeană. Canabisul rămâne unul dintre cele mai utilizate substante, urmat de  „drogurile de sinteză”.

În România, conform Raportului Național privind situația drogurilor la nivelul anului 2022, cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani), cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani). La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.

„Încurajăm organizațiile non-guvernamentale care au expertiză în acest domeniu să depună propuneri de proiecte pentru a putea oferi informații și activități adaptate acestei categorii de vârstă. Sprijinim ONG-urile care pot să dezvolte programe de prevenție funcționale, prin care adulții specializați să le vorbească tinerilor cât mai aproape de limbajul lor, iar intervențiile propuse să fie în măsură să răspundă cât mai complex nevoilor reale ale beneficiarilor”, a declarat Ionuț Sibian, Director Executiv FDSC.

Apelul În Stare să Ajut a fost propus cu scopul de a aborda priorități sociale la nivel național sau regional de actualitate. Pentru anul 2023, tematica specifică a apelului se concentrează asupra dezvoltării și implementării de inițiative de prevenire a consumului de substanțe în rândul adolescenților din România, prin oferirea accesului acestora la informații, servicii și resurse specializate pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri în această grupă de vârstă
și pentru a promova un stil de viață sănătos.

În urma ultimelor evenimente din acest an și a amplorii pe care a luat-o consumul de substanțe psihoactive în rândul adolescenților, programul În Stare de Bine vine în întâmpinarea acestei probleme de sănătate publică prin lansarea Apelul 3, care presupune prioritizarea activităților de prevenire și reducere a consumului de narcotice pentru categoria de vârstă 12 – 18 ani.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.