L’Oréal a premiat castigatoarele burselor “Pentru Femeile din Stiinta”

L’Oréal si UNESCO au desemnat castigatoarele celor doua burse pentru cercetare in domeniul Stiintelor Vietii si al Stiintelor Fizice, fiecare in valoare de 42.000 lei. Acestea au fost premiate recent in cadrul unei gale ce a avut loc la Palatul Parlamentului. Cele doua castigatoare ale editiei a patra a programului de burse nationale UNESCO-L’Oréal sunt Edina Rusen, proiect castigator Cristalele fotonice cu aplicatii laser (sectiunea Stiintele Fizice) si Cornelia Braicu, proiect castigator Combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia tintita cu ARN de interferenta in tratamentul cancerului de san triplu negativ (sectiunea Stiintele Vietii). Anul acesta in competitie au fost inregistrate 49 de aplicatii: 25 in categoria Stiintele Vietii si 24 in sectiunea Stiintele Fizice. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale tarii, printre care Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare, Mures, Iasi. In comparatie cu anul trecut, a fost inregistrata o crestere de 58% in ceea ce priveste numarul de aplicatii.

“Prin intermediul programului L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Stiinta” ne dorim sa incurajam cat mai multe tinere sa se concentreze asupra activitatii de cercetare in decursul carierei lor. In Romania ne aflam deja la a patra editie si suntem mandri sa observam ca proiectul L’Oréal – UNESCO evolueaza de la an la an, aducand un aport important in crearea unor adevarate modele de urmat pentru tinerele cercetatoare din Romania. Ne bucuram sa putem sustine in acest fel progresul stiintific al comunitatii locale”, a declarat Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal Romania.

Edina Rusen este sef de lucrari in cadrul departamentului de Bioresurse si Stiinta Polimerilor in cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialor in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, iar proiectul castigator a avut ca tema cristalele fotonice cu aplicatii laser.

“Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta” ofera oportunitatea incurajarii tinerelor cercetatoare. Acest fapt este foarte important si de apreciat luand in considerare gradul ridicat de dificultate al afirmarii acestora intr-un mediu aflat intr-o concurenta acerba. Latura sensibila a femeii se regaseste in stiinta prin creativitatea deosebita de care acestea dau dovada. Prin acest concurs, L’Oréal – UNESCO  stimuleaza aceasta trasatura a cercetatoarelor si ofera un suport financiar  necesar in dezvoltarea proiectelor si carierei”, a spus Edina Rusen, castigatoarea sectiei de Stiintele Fizice.

Cornelia Braicu este inginer Biochimist si Coordonator Laborator Genomica Functionala, Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca. Proiectul ei castigator a avut ca tema combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia tintita cu ARN de interferenta in tratamentul cancerului de san triplu negativ.

“Pana in prezent am aplicat toate cunostintele dobandite, iar rezultatele obtinute au fost pe masura, cum este si aceasta nominalizare in calitate de finalista in sectiunea „Pentru Femeile din Stiinta” a burselor nationale UNESCO – L’Oréal. Sunt intr-o continua cautare, in stiinta tot timpul este ceva nou de descoperit, este ca un labirint de stradute intortocheate, insa „pofta” mea nu se mai termina pentru mai multe proiecte care vor fi benefice pe o scara mai mare, si pentru societate in ansamblu”, a declarat Cornelia Braicu, castigatoarea sectiunii Stiintele Vietii.

Programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara. 2013 este al patrulea an consecutiv in care programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” continua sa ofere suport comunitatii stiintifice locale.

Din 1998, 77 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 260 cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara in 108 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 1700 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.