La Recicloniada s-au colectat aproape 600 kg de deseuri

In cadrul celei de-a treia editii a Recicloniadei, eveniment organizat de Apa Nova si Primaria Capitalei, s-au colectat 590 kg de deseuri. Astfel, bucurestenii au adus spre reciclare 125 kg de deseuri electrice, electronice si electrocasnice, 220 kg de hartie, 175,5 kg de material plastic, 36 kg de metal si 35 kg de deseuri din sticla. Bucurestenii au avut la dispozitie zone de colectare pentru fiecare categorie, iar efortul lor a fost rasplatit cu vouchere de reduceri la diverse produse, precum si cu bilete la cele mai asteptate concerte ale verii.

,,Bucurestenii sunt din ce în ce mai receptivi în ceea ce priveste reciclarea, colectand selectiv la finalul anului 2011 cu 58% mai mult decat anul anterior, respectiv, 6 milioane de kg de deseuri de ambalaje. De altfel, studiile la nivel național arata ca 88% dintre cetațeni prefera depunerea separata a deseurilor de ambalaje cat mai aproape de casa, în detrimentul altor opțiuni”, a declarat Lorita Constantinescu, PR&Communication Director, Eco-Rom Ambalaje.

Conform unui studiu realizat anul trecut în Capitala, comportamentul fata de colectarea deseurilor si serviciile de canalizare in general depinde, in principal, de vouchere al utilizatorilor, dar si de ansamblul serviciilor si echipamentelor destinate gestionarii deseurilor.

“Fiecare dintre noi are datoria de a contribui la protejarea mediului in care traim, reciclarea si colectarea selectiva fiind modalitati prin care putem face acest lucru. Ne propunem sa initiem si sa sprijinim astfel de activitati de informare si de mobilizare a bucurestenilor, pana cand colectarea selectiva a deseurilor va deveni o obisnuinta”, a declarat Bruno Roche, Director General Apa Nova.

Bucurestenii recunosc importanta implicarii individuale in problemele care tin de colectarea deseurilor: 27% dintre cei chestionati au declarat ca cetatenii sunt cei responsabili pentru strangerea deseurilor din spatiul public, iar 41% au declarat ca acestia trebuie sa plateasca pentru curatarea gunoaielor. De asemenea, participantii la studiu au declarat ca o colectare selectiva ar fi necesara (94%), ca responsabilitatea de gestiune corecta a deseurilor se imparte intre administratia publica si indivizi si ca educatia este determinanta. In acest sens iau in calcul si mass-media, 78% declarand ca aceasta are rol important.

Principalul mod in care bucurestenii pot fi motivati sa colecteze selectiv este financiar. 64% au declarat ca o remunerare modica ar fi utila, 75% dintre subiecti ar fi dispusi sa faca eforturi individuale suplimentare pentru o colectare selectiva daca prin aceasta ar putea reduce costurile serviciilor. Mai mult, 74% ar renunta la comoditatea oferita de o ghena de gunoi in schimbul colectarii selective, astfel incat sa scada costurile serviciului de salubritate.

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.