“Let`s Do It, Romania!” a curatat 131 de zone cu deseuri raportate prin aplicatia de mobil omonima

Lets do it Colaj Before AfterInfografic LDIR App dec 2015In cele trei luni de la lansarea aplicatiei si platformei “Let`s Do It, Romania!”, voluntarii din toata tara au raportat 263 de zone cu deseuri, fiind trimisa cel putin o sesizare catre autoritatile publice din 135 de localitati. La ora actuala, 140 au ajuns la termenul limita de 30 de zile de la data sesizarii, iar 131 dintre ele au fost rezolvate, zonele fiind curatate. In total, prin aplicatia “Let`s Do It, Romania!” au fost rezolvate 93% din sesizarile transmise autoritatilor publice locale in termenul legal de 30 de zile, conform legislatiei in vigoare. Mai mult, de la finalul lunii noiembrie, aplicatia este disponibila si pentru utilizatorii de iOS.

Andrei Cosuleanu, coordonatorul proiectului Scoala mea Verde“Suntem bucurosi sa avem o rata de succes atat de mare la doar trei luni de la lansarea aplicatiei si platformei “Let`s Do It, Romania!” Am gasit deschidere in colaborarea cu autoritatile publice locale, care au raspuns sesizarilor noastre, curatand in majoritatea cazurilor zonele raportate. Este un semnal pozitiv pentru noi, dar si pentru voluntari, pe care ii incurajam sa trimita in continuare raportari prin intermediul aplicatiei noastre. In egala masura, am intalnit si multe probleme in ceea ce priveste gestiunea deseurilor, din cauza faptului ca nu exista  un sistem strict de a colecta selectiv deseurile reciclabile, cu toate ca exista obligativitate legala in acest sens. Vom propune Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor o intalnire pentru a prezenta raportul primelor trei luni de proiect si solutii pentru a trata deseurile ca pe o resursa ce poate fi valorificata”, a declarat Andrei Cosuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!”.

In ce priveste cele noua zone necuratate inca, acestea apartin in mare parte unor persoane private, care au fost somate de autoritatile publice locale sa ia masuri pentru curatarea zonelor. O situatie speciala a fost intalnita in judetul Ilfov, acolo unde au fost colectate probe pentru un caz de deversare unor vidanje, urmand a fi facuta instiintarea direct catre Garda Nationala de Mediu.

In urma raportarii facute de un utilizator, echipa “Let`s Do It, Romania!” asigura comunicarea constanta cu autoritatile responsabile: dupa ce sesizarile au fost trimise prin aplicatie, ONG-ul urmareste statusul acestora si rezolvarea lor in intervalul legal. Pentru a creste rata de raspuns a autoritatilor, “Let`s Do It, Romania!” a efectuat peste 1000 apeluri, iar timpul mediu pentru un apel a fost de aproximativ trei minute. Pana acum, “Let`s Do It, Romania!”  a primit confirmari de primire la peste 200 dintre sesizarile trimise (peste 75%),  insa procentul in care acestea au fost inregistrate de prima data de catre autoritatile publice locale este de 40.

In topul celor mai active judete se regasesc Bucuresti (700 de voluntari digitali), Cluj (124 de de voluntari digitali), Timis (82 de de voluntari digitali), Brasov (77 de de voluntari digitali), Iasi (72 de de voluntari digitali), Constanta (59 de de voluntari digitali), Prahova (54 de de voluntari digitali).

Cu ajutorul aplicatiei de mobil Let`s Do It, Romania!”, voluntarii pot oricand sa marcheze deseurile intalnite in oras sau in natura pe Harta Deseurilor, pentru a fi apoi raportate catre autoritati si curatate in 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar primeste constant mesaje cu statusul sesizarii, pana cand zona este curatata. Partenerul “Let`s Do It, Romania!” pentru dezvoltare este compania de software Qualitance.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.